MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA

Muzeji Ivana Meštrovića posvećeni su očuvanju, istraživanju i promicanju djela i života Ivana Meštrovića (1883, Vrpolje, Hrvatska – 1962, South Bend, Indiana, USA), jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća, koji je djelovao kao kipar, slikar, arhitekt i pisac. Zahvaljujući njegovoj Darovnici hrvatskome narodu iz 1952. godine, brojna darovana remek djela, impresivna arhitektura i oplemenjeni prostori kojima upravljaju Muzeji Ivana Meštrovića, nalaze se na četiri mjesta; u njegovom domu i atelijeru u Zagrebu, u obiteljskoj vili i obnovljenom renesansom Kaštilcu u Splitu te u Otavicama, rodnome kraju njegove obitelji, gdje posjetitelji imaju priliku uživati u stotinama njegovih izloženih djela.

Sabor Republike Hrvatske 1991. godine donosi Zakon o Fundaciji Ivana Meštrovića i time objedinjuje Darovnicu u jedinstvenu organizaciju s administrativnim sjedištem u Zagrebu. Izmjenom Zakona 2007. Fundacija Ivana Meštrovića preimenuje se u Muzeje Ivana Meštrovića, a administrativno središte seli se u Split.

Ivan Meštrović je stekao svjetsku slavu i ugled te je utjecao na generacije kipara i umjetnika uopće. Njegova djela se čuvaju u muzejima, galerijama i zbirkama diljem svijeta, kao i na mnogim javnim mjestima, gdje njegovi spomenici i danas oduševljavaju svojom monumentalnošću.