Američka veleposlanica Nathalie Rayes posjetila Galeriju Meštrović u Splitu na Sudamju

Posjet američke veleposlanice Muzejima Ivana Meštrovića

Galeriju Meštrović u Splitu 7. svibnja, na blagdan sv. Dujma i dan Grada Splita, posjetila je američka veleposlanica Nathalie Rayes nakon svečanog misnog slavlja na splitskoj rivi na kojem je sudjelovala.

Na posjet Galeriji Meštrović odlučila se nakon razgledavanja zagrebačke izložbe „Meštrović: Retrospektiva“ postavljene u Galeriji Klovićevi dvori povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. Izložbu je posjetila čak dvaput jer je se Meštrovićev život i djelo dojmilo, a što joj je bio poticaj da posjeti i njegovu Galeriju Meštrović u Splitu, nekadašnju ljetnu vilu obitelji Meštrović, danas sjedište Muzeja Ivana Meštrovića.

Domaćini u ovom posjetu veleposlanici Rayes i njenoj pratnji bile su ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir i muzejska savjetnica Zorana Jurić Šabić koja ju je provela kroz stalni postav Galerije, upoznajući je s najvažnijih detaljima iz života te djelima u postavu, kao i detaljima vezanim uz Meštrovićevu povezanost s Amerikom.

Nakon Galerije Meštrović veleposlanica je razgledala i nekadašnji Meštrovićev atelijer za obradu gline u kojem se nalaze monumentalne karijatide za Spomenik Neznanom junaku na Avali – impresivne ženske figure u narodnim nošnjama pokrajina nekadašnje države, arhitektonska skulptura lava, te dvije biste Vlaha Bukovca iz 1908. godine.

Za vrijeme posjeta veleposlanica se susrela i s posjetiteljima Galerije Meštrović iz SAD-a, koji su je željeli pozdraviti. Amerikanci su ujedno i najčešći strani posjetitelji muzeja, zbog činjenice da je Ivan Meštrović imao važnu američku dionicu u vlastitom životu te je stoga posebno poznat gostima iz SAD-a koji turistički dolaze u Split.

Veleposlanica Nathalie Rayes je nakon razgleda u Knjigu dojmova zabilježila poruku: „Ivan Meštrović bio je jedinstven umjetnik koji u svojim djelima prikazuje patnju, borbu, strast, ljubav prema obitelji i domovini. Donio je u Sjedinjene Američke Države svoju ljubav prema Hrvatskoj, a za sobom ostavio snažno nasljeđe koje nastavlja živjeti u njegovu djelu. Njegova umjetnost svjedoči o dubokoj povezanosti naših dviju zemalja.“

Skip to content