Crkva Presvetog Otkupitelja

Crkva Presvetog Otkupitelja

O Crkvi

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, kao i najbližih članova njegove obitelji: majke Marte, oca Mate, braće Marka i Petra, sina Tvrtka i supruge Olge. Za njezinu izgradnju (1926.-1930.) odabrao je Paraćevu glavicu, brežuljak na sjeverozapadnome dijelu Petrova polja koji katastarski pripada selu Ružić, a udaljen je samo desetak minuta hoda od kuće obitelji Meštrović u Otavicama.

Gradnjom ovoga objekta ispunio je namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu u kojoj će se, prema njegovoj želji, glagoljati misa na narodnome jeziku. Arhitektonski projekt Ivana Meštrovića realizirali su arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat te graditelj Marin Marasović.

Na uzvisini od 20-ak metara uzdiže se masivan kubus građen od autohtone vrste kamena – vapnenca i muljike, koji dandanas dominira Petrovim poljem tvoreći prostorni akcent nadaleko vidljiv iz različitih vizura. Vanjski tlocrt sačinjava jednostavnu kvadratnu osnovu s pravokutnim istakama na sve četiri strane, dok zidna ploha u unutrašnjosti prelazi u osmerokut. Arhitektonske uzore pronalazi u antičkim centralnim građevinama, poput Dioklecijanova mauzoleja u Splitu, dok su jednostavnost oblikovanja vanjskoga plašta i čistoća plastičnih oblika odraz Meštrovićevih arhitektonskih promišljanja. Oblikovanje unutarnje arhitektonske plastike potrajalo je čitavo četvrto desetljeće, a na njemu su radili Meštrovićevi učenici i suradnici Grga Antunac, Antun Augustinčić, Ivo Lozica, Marijan Matijević, Dragutin Orlandini i Vanja Radauš. Unutarnja zidna ploha ritmički je razvedena naizmjeničnim pravokutnim i polukružnim nišama. One su poslužile kao okvir za reljefe koje su po Meštrovićevim gipsanim modelima isklesali spomenuti kipari. Povrh oltara nalazi se Vječno raspeti nošen na krilima serafina, a četiri polukružne niše krase prikazi evanđelista. U sjevernoj pravokutnoj niši prikazano je Porođenje Krista ikonografski popraćeno scenom Navještenja na bočnim zidovima – likom sv. Marije i anđela Gabrijela, dok se u južnoj nalazi reljef Oplakivanje, upotpunjen dvjema uznesenim Dušama pokojnika.

Muzej Ivana Mestrovica

Oslikavanje kupole, nažalost, nije dovršeno, ali naknadno postavljene skice otkrivaju Meštrovićevo neobično ikonografsko rješenje. Raspored figura na skicama čitamo kao hijerarhijski niz na tri razine: na bazi sjede proroci, odnosno duhovni učitelji, a nad njima se uzdižu arkanđeli usmjerujući svoja tijela ka središnjem božanstvu u centru kupole. Sveukupan ikonografski program moguće je rekonstruirati iz velikog broja skica i crteža za dekoraciju kupole koji se čuvaju u Galeriji Meštrović u Splitu. Sudeći po njima, Meštrovićeva namjera bila je prikazati sve velike svjetske religije (židovstvo, kršćanstvo, islam, hinduizam, konfucijanizam), ali isto tako povezati profano i sakralno u želji da dade počast najvećim duhovnim dosezima čovječanstva: umjetnosti i religiji.

Ispod sakralnog prostora crkve, ukopan pod zemljom, nalazi se sepulkralni dio. Odmah nakon ulaza u crkvu, na podu je kamena ploča koja zatvara ulaz u kriptu. Ulaz u crkvu krasile su kasetirane brončane vratnice na kojima je Ivan Meštrović portretirao članove svoje obitelji. Lijeva vratnica posvećena ženskoj lozi prikazivala je redom njegovu majku Martu, prvu suprugu Ružu, drugu suprugu Olgu, te kćerke Martu i Maricu. Na desnoj je ovjekovječio muške članove obitelji: oca Matu, svoj autoportret, brata Marka, najmlađeg brata Petra i sina Tvrtka. Na vratnicama je prikazano samo troje od četvero djece Ivana Meštrovića. Naime, najmlađi sin Mate rođen je 1930. godine, a tada su vratnice već bile dovršene.

Nažalost, brončana vrata s portretima ukradena su za vrijeme velikosrpske okupacije (1991. – 1995.) i do danas nisu pronađena.

Literatura:
Jurić, Zorana: U Meštrovićevom rodnom kraju, Muzeji Ivana Meštrovića, Split, 2010.

Jurić Šabić, Zorana:  Dekodiranje Meštrovića, Muzeji Ivana Meštrovića, Split, 2015.

Planirajte posjet

        Radno vrijeme 

Radno vrijeme 
2.11.2023. – 30.4.2024.
Utorak – subota: 8.00 – 16.00 sati.
Zatvoreno nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.

2.5.2024. – 31.10.2024.
Utorak – petak: 10.00 – 18.00 sati.
Subota: 10.00 – 14.00 sati.
Zatvoreno nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.

Zadnji ulaz posjetitelja pola sata prije kraja radnog vremena.

Kontakt: mim@mestrovic.hr / 021 340 800

        Ulaznice

• Odrasli: 5,00 EUR / 37,67 HRK
• Učenici, studenti, umirovljenici: 3,00 EUR / 22,60 HRK
• Obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.): 10,00 EUR / 75,35 HRK
• ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz
• Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz (Uz dokument izdan u Republici Hrvatskoj.)

       COVID-19 MJERE ZAŠTITE

U prostorima Crkve Presvetog Otkupitelja preporučuje se:

→ nošenje zaštitnih maski za lice

→ dezinfekcija ruku

→ održavanje socijalne distance 

        

        Kontakt

Crkva Presvetog Otkupitelja
Otavice, 22 322 Ružić
Hrvatska

T: +385 (0)21 340 800
F: +385 (0)21 340 810
M: +385 (0)98 40 75 38
E: mim@mestrovic.hr

        Kako do nas

Pješice – 10 minuta hoda od Otavica

Javni prijevoz – Promet Split – linije

 

       Posjet uz vođenje

Vođenje (informator): 50,00 EUR 
Vođenje (kustos): 120,00 EUR 

Trajanje: 45 minuta
Molimo najaviti dva dana ranije.

        Pristupačnost

Posjet je moguć za posjetitelje s poteškoćama u kretanju.

Kolni pristup – postoji mogućnost dolaska vozilom do ulaza u crkvu.

        Fotografiranje

Dopušteno je fotografiranje bez upotrebe bljeskalice, za privatne svrhe.

Za profesionalno fotografiranje i snimanje, te javno korištenje fotografija i snimki, potrebno je zatražiti dopuštenje.

       Wi-fi

U prodavaonici u podnožju postoji Wi-fi pristupna točka.

Galerija fotografija

Skip to content