Međunarodni kulturni centar, Krakow, Poljska
U suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića
Atelijer Meštrović, Zagreb
Galerija Meštrović, Split

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude, i predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović

Autori i kustosi izložbe
Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović
Łukasz Galusek, voditelj Izdavačke kuće Međunarodnog kulturnog centra
Autori tekstova u katalogu:
Maciej Czerwiński, Łukasz Galusek, Dalibor Prančević, Barbara Vujanović

24.07.2017. - 5.11.2017.

Ivan Meštrović: Jadranska epopeja

Međunarodni kulturni centar, Krakow, Poljska

Izložba Ivan Meštrović: Jadranska epopeja prvo je predstavljanje hrvatskoga kipara poljskoj javnosti. Također, riječ je o prvom predstavljanju hrvatske umjetnosti u Poljskoj u tim razmjerima. Retrospektivom će se dati uvid u život i djelo Ivana Meštrovića od njegovih studentskih, bečkih ostvarenja do djela koje je oblikovao netom nakon iskustva Drugoga svjetskog rata. Izložba predstavlja kiparski, crtački, grafički i arhitektonski opus, kao i sudjelovanje umjetnika u dramatičnim događajima u domovini i Europi u prvoj polovici prošloga stoljeća.

Pedeset umjetničkih djela odabranih za izložbu sabrana su iz Galerije Meštrović u Splitu, te Atelijera Meštrović i Gliptoteke HAZU iz Zagreba. Posuđena su i djela u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića. Izbor djela svjedoči široki spektar materijala u kojima je stvarao, kao i glavne tematske i stilske značajke koje su obilježile Meštrovićev rad. Poseban se naglasak stavlja na njegovu ulogu u promišljanju javnoga prostora, u kojem je ostvario brojne spomeničke projekte koji su predstavljaju i na ovoj izložbi (čikaški Indijanci, splitski Grgur Ninski, Povijest Hrvata).

Poveznica s poljskom povijesnom i kulturnom sredinom ostvaruje se izlaganjem građe vezane uz neostvaren projekt za Spomenik maršalu Piłsudskom za Varšavu, čiju je realizaciju onemogućio Drugi svjetski rat.

Izložbu prati obimni katalog na poljskom i engleskom jeziku, a njezinim povodom priredit će se i predavanja na temu Ivana Meštrovića, hrvatske kulture i povijesti.

Ispričavamo se zbog nepotpunosti postava. Zbog posudbe djela za ovu izložbu u stalnom postavu nedostaju pojedine skulpture, što je naznačeno uvećanim legendama na pripadajućim mjestima.

Muzeji Ivana Meštrovića posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Muzeji Ivana Meštrovića obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj Internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više