Međunarodni kulturni centar, Krakow, Poljska

U suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića
(Atelijer Meštrović, Zagreb /
Galerija Meštrović, Split)

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Autori i kustosi izložbe
Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović
Łukasz Galusek, voditelj Izdavačke kuće Međunarodnog kulturnog centra

Autori tekstova u katalogu
Maciej Czerwiński, Łukasz Galusek, Dalibor Prančević, Barbara Vujanović

Ivan Meštrović: Jadranska epopeja

24. srpnja – 5. studenoga 2017.

Međunarodni kulturni centar Krakow, Poljska

zložba Ivan Meštrović: Jadranska epopeja prvo je predstavljanje hrvatskoga kipara poljskoj javnosti. Također, riječ je o prvom predstavljanju hrvatske umjetnosti u Poljskoj u tim razmjerima. Retrospektivom će se dati uvid u život i djelo Ivana Meštrovića od njegovih studentskih, bečkih ostvarenja do djela koje je oblikovao netom nakon iskustva Drugoga svjetskog rata. Izložba predstavlja kiparski, crtački, grafički i arhitektonski opus, kao i sudjelovanje umjetnika u dramatičnim događajima u domovini i Europi u prvoj polovici prošloga stoljeća.

Pedeset umjetničkih djela odabranih za izložbu sabrana su iz Galerije Meštrović u Splitu, te Atelijera Meštrović i Gliptoteke HAZU iz Zagreba. Posuđena su i djela u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića. Izbor djela svjedoči široki spektar materijala u kojima je stvarao, kao i glavne tematske i stilske značajke koje su obilježile Meštrovićev rad. Poseban se naglasak stavlja na njegovu ulogu u promišljanju javnoga prostora, u kojem je ostvario brojne spomeničke projekte koji su predstavljaju i na ovoj izložbi (čikaški Indijanci, splitski Grgur Ninski, Povijest Hrvata).

Poveznica s poljskom povijesnom i kulturnom sredinom ostvaruje se izlaganjem građe vezane uz neostvaren projekt za Spomenik maršalu Piłsudskom za Varšavu, čiju je realizaciju onemogućio Drugi svjetski rat.

Izložbu prati obimni katalog na poljskom i engleskom jeziku, a njezinim povodom priredit će se i predavanja na temu Ivana Meštrovića, hrvatske kulture i povijesti.

Skip to content