Autorica projekta, kustosica izložbe:
Barbara Vujanović
Autorice likovnog postava:
Ana Kuzmanić, Barbara Vujanović
Grafičko oblikovanje:
Viktor Popović

20.12.2014. -1.02.2015.

MEŠTART: Ana Kuzmanić – ‘Dijalog I, II i III’

Atelijer Meštrović, Zagreb

Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu u cilju aktualizacije i novoga čitanja opusa Ivana Meštrovića kroz suvremene umjetničke izričaje.

Stvaralaštvo Ivana Meštrovića nemoguće je doživjeti bez prizme osobnog iskustva: njegova, ali i onoga koji s njime ulazi u interakciju. Različita su umjetnikova iskustva materijalizirana u djelima te snaga njihove ekspresije dopire do promatrača neovisno o njegovu poznavanju određenih životnih, društvenih i drugih okolnosti koje su ih uvjetovale. Jedno od najizraženijih i najčešćih iskustava koje se reflektira u svim Meštrovićevim fazama jest iskustvo majčinstva, odnos majke i djeteta – bilo da ga promišlja kroz predodžbu vlastite majke, majke svoje djece ili Bogorodice.

Ana Kuzmanić, po vokaciji akademska slikarica, po interesu autorica širokoga medijskog dijapazona, prepoznala je, upravo kroz neposredno iskustvo sebe kao nove majke, bliskost s tim aspektom kipareva djela, univerzalnim i duboko osobnim. Zaintrigirana Meštrovićevim prikazima majčinstva, odlučila je osvijestiti ulančanost tih iskustva, koja su ujedno vječna i ista, ali i efemerna, neponovljiva. Vlastite je trenutke prikazala na tom tragu, naglašavajući ga aspektom nematerijalnosti. Njezin se dijalog s umjetnikom različite generacije, medija i spola ostvaruje u dijametralnoj suprotnosti njezinih videa, svjetlosnih i zvučnih radova te ženskoga iskustva i njegove čvrste materije, figurativne forme i muške pozicije.

Ivan Meštrović stvarne je žene iz svoje okoline pretvarao u Bogorodice, mitska bića i opsežne pojmove poput pojma domovine ili povijesti. Ana Kuzmanić stupa u dijalog s obrisima religijskih, ideoloških, rodnih i drugih konstrukcija majčinstva reflektiranih u Meštrovićevu radu i stavlja ih u kontekst suvremenosti. (Iz predgovora Barbare Vujanović)

Ana Kuzmanić rođena je 1980. u Splitu. godine 1999. upisala je smjer Restauriranje i konzerviranje umjetnina na Akademiji likovnih umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 2001. na istoj Akademiji upisala je smjer Slikarstvo. Godine 2006. diplomirala je pod mentorstvom prof. Igora Rončevića. Godine 2007. upisala je poslijediplomski studij na The University of Edinburgh, Edinburgh College of Art. Od godine 2011. djeluje kao suosnivač i član međunarodnog kolektiva Eastern Surf. Od 2009. zaposlena je kao asistent na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Sveučilištu u Splitu.

Muzeji Ivana Meštrovića posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Muzeji Ivana Meštrovića obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj Internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više