Noć muzeja 2019. u Muzejima Ivana Meštrovića

NOĆ MUZEJA 2019. U GALERIJI MEŠTROVIĆ

Sažetak programa

U Noći muzeja 2019. posjetitelji mogu razgledati stalni postav Galerije Meštrović, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića, u kojoj su izložena kipareva remek-djela u mramoru, bronci, drvu i gipsu.

Poseban program večeri pod nazivom „MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“ započinje u 21:30 h. Video projekcije uživo popraćene glazbom prekriti će pročelja Galerije Meštrović i unijeti nas u svijet Meštrovićeve umjetnosti, te zaviriti u njegove privatne foto-albume.

Raspored događanja

18:00 – 01:00     Razgled stalnog postava

U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), bronci (Daleki akordi, Kiklop, Perzefona, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Rimska Pietà) kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje.

21:30 – 22:30     MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija

Audiovizualni program “MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija” objedinjuje različite umjetničke medije (arhitektura – skulptura – fotografija – glazba) u jedinstven oblik prezentacije kulturne baštine i muzejske građe. Sastoji se od VJ videoprojekcija uživo na pročelja Meštrovićevih arhitektonskih ostvarenja, praćenih glazbom klasičnih skladatelja koje je Ivan Meštrović rado slušao.

Materijal za projekcije dolazi iz bogate kolekcije fotografija kojima se dokumentira Meštrovićev život i rad u razdoblju od 1900. godine do danas. Temeljne pretpostavke programa ostvarene su 2011. godine nakon što je realiziran projekt obrade i digitalizacije fototečnog fonda Galerije Meštrović koji danas broji više od 6000 fotografija.

Autorica projekta: Zorana Jurić Šabić

Animacije / VJ-ing: Dragan Đokić (Studio Baranda)

Glazba: Vanja Purić aka. Kid Va

NOĆ MUZEJA 2019. U OTAVICAMA

Sažetak programa

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu.

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 22:00 sata. Istovremeno, u novoobnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama odvijati će se ovogodišnji program Noći muzeja: natjecanje u kvizu znanja o Ivanu Meštroviću te projekcije video uradaka „MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“. Završetak zajedničkog druženja nastavit će se uz piće i okrjepu u osnovnoj školi uz sudjelovanje djelatnika Muzeja Ivana Meštrovića, Općine Ružić i Etno udruge Petrovo polje.

Raspored događanja

18:00 – 19:00     Kviz znanja o Ivanu Meštroviću

Testirajte svoje znanje o Ivanu Meštroviću, natječite se u timu s obitelji i prijateljima, naučite nešto novo, osvojite prigodne nagrade kroz kviz znanja o životu i djelu Ivana Meštrovića! Natjecanje u znanju odvijati će se u osnovnoj školi u Otavicama.

19:00 – 19:30     Video projekcija – MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija

Program “MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija” primjenjuje novu tehnologiju u obradi muzejske građe poput digitalizacije, te koristi video i animaciju u prezentaciji građe i znanja koja čuvamo u muzejima. Ovaj program se već dvaput odvijao u Otavicama, projekcijama koje su krasile pročelje Crkve Presvetog Otkupitelja. Prisjetiti ćemo se kako je to izgledalo kroz nekoliko video uradaka –  spotova i animacija.

19:30 – 20:30     Druženje i okrjepa

Družimo se u prostoru osnovne škole u Otavicama, uz domaće delicije koje su za vas pripremili članovi Etno udruge “Petrovo polje”.

Napomena: Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica, s polaskom u 17:30 s autobusnog parkinga Osnovne škole Drniš (kod ulaza u NK Došk).

NOĆ MUZEJA 2019. U ATELIJERU MEŠTROVIĆ U ZAGREBU

18:00 – 1:00 h razgled stalnog postava te dvije otvorene izložbe:

MEŠTROVIĆ & PRODANOVIĆ: UMJETNIK I NJEGOV FOTOGRAF – autorica koncepta i postava izložbe Lana Majdančić

i

Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona – autorica izložbene koncepcije, kustosica izložbe Barbara Vujanović

Muzeji Ivana Meštrovića posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Muzeji Ivana Meštrovića obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj Internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više