Galerija Meštrović, Split / Crkva Presvetog Otkupitelja, Otavice

Noć muzeja 2020. u Galeriji Meštrović i Crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalni postav Galerije Meštrović, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića, u kojoj su izložena kipareva remek-djela u mramoru, bronci, drvu i gipsu.

Osim stalnog postava, posjetitelji će ove godine moći vidjeti dvije izložbe. U galerijskom prostoru postavljena je izložba akademske umjetnice Ivane Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II u sklopu ovogodišnjeg MEŠTARTA.

U Atelijeru za glinu Galerije Meštrović postavljena je izložba starih fotografija “Asti šta je prije bilo lipo” nastale u suradnji Galerije Meštrović i Turističke zajednice grada Splita.

Autorice i organizatorice izložbe su Iris Marinović i Željka Sijerak Radas

Raspored događanja

18:00 – 1:00 STALNI POSTAV

U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), bronci (Daleki akordi, Kiklop, Perzefona, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Rimska Pietà) kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje.

18:00 – 1:00 Izložba: MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II

Ovogodišnji MEŠTART bavi se temom umjetne inteligencije. Izložba Ivane Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II u fokus stavlja uistinu relevantnu temu suodnosa umjetnosti i moderne tehnologije. U svojim se istraživanjima poslužila open source alatima i platformama. Rezultati su iznenađujući na svim razinama i vizualnim i značenjskim.

Autorica projekta i kustosica izložbe; Barbara Vujanović.

18:00 – 1:00 Izložba: Asti šta je prije bilo lipo!

Izložba starih fotografija ASTI, ŠTA JE PRIJE BILO LIPO! nastala je iz suradnje Muzeja Ivana Meštrovića i Turističke zajednice grada Splita, a u sklopu adventskog programa „Zimski akvarel“.

Za izložbu su korištene fotografije iz arhiva Muzeja Ivana Meštrovića te fotografije iz obiteljskih albuma građana.

Autorice i organizatorice izložbe su Iris Marinović i Željka Sijerak Radas.

19:30 – 20:30 PREDAVANJE: Strojno učenje i umjetna inteligencija

U sklopu ovogodišnjeg Meštarta i izložbe Ivane Tkalčić; A(rtificial) I(ntelligence) II – mlada znanstvenica doc.dr.sc. Tea Marasović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu održati će predavanje na temu strojnog učenja i umjetne inteligencije, a u svrhu popularizacije znanosti.

CRKVA PRESVETOG OTKUPITELJA

Sažetak programa

U sklopu teme ovogodišnje Noći muzeja koja je posvećena velikim obljetnicama hrvatskih muzeja velika nam je čast istaknuti važnu 90. obljetnicu od izgradnje crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Građevina je to koju je kipar Ivan Meštrović izgradio ne samo za sebe i svoju obitelj, već i na korištenje stanovnicima Petrova polja, imajući viziju njihova kulturnog i duhovnog razvoja.

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 22:00 sata. Istovremeno, u novoobnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama odvijat će se dva programa: izložba posvećena Meštrovićevoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata pod nazivom „Umjetnost kao molitva“ te video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“.

Raspored događanja

Osnovna škola u Otavicama

19:00 – 22:00 Izložba „UMJETNOST KAO MOLITVA – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića (1914. – 1918.)“

Imajući na umu Meštrovićev izniman doprinos modernoj sakralnoj umjetnosti na polju slikarstva, kiparstva i arhitekture priredili smo izložbu posvećenu njegovoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Meštrovićevi radovi nastali u ovom razdoblju predstavljaju značajan zaokret ka religioznim motivima i temama, koje će od tada pa do kraja njegove umjetničke karijere postati umjetnikova konstantna preokupacija.

Izložba prikazuje 15 radova: skulptura i crteža, kao i video uradak kojim se predstavlja jedan od Meštrovićevih najznačajnijih religioznih ciklusa – kristološki ciklus drvenih reljefa koje je kipar počeo rezbariti 1916. godine, a danas je izložen u crkvici Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu.

Specifičan likovni jezik radova nastalih za Velikog rata otkriva Meštrovićevo posezanje za uzorima u ranokršćanskoj i gotičkoj umjetnosti, no ujedno ga čini vrlo bliskom ekspresionističkim stilskim kretanjima. Odraz su umjetnikovih duhovnih previranja, ali i psihološki portret čitavog razdoblja opterećena ratnim razaranjima, koja su svoje tematsko izvorište pronašli u Svetom pismu, posebice u motivima Kristove Pasije. Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020.

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić

19:30 – 22:00 Video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“

Ove godine navršava se 110 godina od Meštrovićevog predstavljanja fragmenata Kosovskog ciklusa. Godine 1910. godine kipar sudjeluje na trima izložbama – XXXV. izložbi Secesije u Beču, izložbi Meštrović – Rački te na skupnoj izložbi društva Medulić nazvanoj Nejunačkom vremenu u prkos. Video projekcijom prikazat ćemo kiparevu viziju stvaranja Vidovdanskog hrama u kojemu bi svi fragmenti ciklusa bili objedinjeni, a koja nikad nije ostvarena.

Autorica programa: Mia Kragujević

20:00 – 22:00 Druženje i okrjepa

Družimo se u prostoru osnovne škole u Otavicama, uz domaće delicije koje su za vas pripremili članovi Etno udruge “Petrovo polje”.

Napomena: Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica.

Skip to content