Autorica izložbe
Vesna Bulić Baketić

Recenzenti
Marin Ivanović
Biserka Rauter Plančić

Autor fotografije
Zoran Alajbeg

Grafičko oblikovanje kataloga, pozivnice i plakata
Tin Burić, Lucian Kovačević

Produkcija videa
Televizija Kanal 5

Umjetnik kod Meštrovića: Enca Kovačević

18. srpnja – 30. rujna 2017.

Galerija Meštrović, Split

Slikarica Enca Kovačević rođena je 15. X.1953. godine u Splitu, u obitelji otočnih korijena. Otac joj je bio iz Staroga Grada na Hvaru, a majka iz Sutivana na Braču. Nakon završene osnovne škole upisuje se na splitsku Školu primijenjene umjetnosti. Studij slikarstva nastavlja u rodnom gradu, na Pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Ante Kaštelančića, gdje je diplomirala 1976. godine. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Split primljena je 1980. godine.

Danas je voditeljica slobodnih aktivnosti u dječjem domu Maestral, gdje je također osnovala i vodila likovnu koloniju koja je okupljala domaće i inozemne umjetnike.

Rani radovi odaju mediteransku bazu njezina podrijetla i utjecaj profesora iz čije je klase krenula. Kasnije nastojanje za otkrivanjem vlastita likovnoga govora dovodi je do vrlo individualizirane palete i specifične lirske figuracije s elementima apstrakcije.

Upravo je splitska slikarica Enca Kovačević svojim nježnim, ali opet snažnim likovnim izrazom, podsjećanjem na neka druga vremena koja su talent mjerila urođenom sposobnošću izražavanja emocija, stvarnosti, snova i mašte pomoću istančanih likovnih tehnika, zavrijedila priliku da gostuje kod Meštrovića. Baš poput njega koji je svoj klasični figurativni likovni izraz nastavio slijediti bez obzira na različite avangardne stilove i pravce koji su se pojavili i zaživjeli tijekom 20. stoljeća, tako i Enca Kovačević ostaje vjerna svojoj romantičnoj figuralnosti.

Kontrapunkt Ence i Meštrovića posebno je zanimljiv jer ističe ključne osobine dviju na prvi pogled potpuno različitih umjetnosti, suprotstavljajući ih toliko da se na kraju zapravo približavaju. Meštrović je prvenstveno kipar, Enca je slikarica. I kad se okušava u slikarstvu, Meštrovićeva je paleta tamna, a likovi robusni; Enca njeguje nježne pastelne premaze. Meštrović ženi prilazi kao sin, suprug, ljubavnik i otac, Enca ženi prilazi kao žena ženi. Meštrović modelira prema modelu, Enca slika iz svoje memorije. Meštrović je snažni, tvrdoglavi sudionik kulturnih i političkih zbivanja svoga vremena, Enca samozatajno živi svoju društvenu ulogu i svoju umjetnost.

(V. Bulić Baketić, iz kataloga izložbe).

Skip to content