Mestart Ivana Tkalcic_Eng

Muzej Ivana Mestrovica

Izložbe

Autorica izložbe

Ivana Tkalčić

Autorica projekta, kustosica izložbe

Barbara Vujanović

 

Izložbe

MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) I

20. studenoga 2019. – 2. veljače 2020.

Atelijer Meštrović, Zagreb

Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića kroz suvremene umjetničke izričaje.

Istraživanje Ivane Tkalčić razmatra alternativni pogled i način čitanja Meštrovićeva djela unutar ere visokooptimiziranih petlji interakcije, botova, automatski generiranih sadržaja i sve-pametnije umjetne inteligencije. Nešto se temeljno mijenja u svijetu slika i krajoliku viđenja. Nalazimo se na točki – vjerojatno smo je već prošli – gdje je većina slika (images) stvorena za strojeve od strojeva. U ovom novom dobu robotske oči i algoritamsko viđenje su pravilo, a pogled (percepcija) kroz ljudske oči postaje sve više iznimka. 

Autoričina intervencija u nekadašnjem životnom i radnom prostoru Ivana Meštrovića prikazuje njegova djela kroz doživljaj umjetne inteligencije. Skulpture koje su do sada bile analizirane alatima povijesti umjetnosti, i koje su bile stavljane u kompleksan kontekst određenog prostora, razdoblja, umjetnikovih suvremenika i nasljednika, i naposljetku samoga promatrača, sa svim njegovim posebnostima, sada su suočene s naizgled simplificiranim i rigoroznim sustavom strojnoga učenja i umjetne inteligencije. Rezultati su na vizualnoj i značenjskoj razini iznenađujući. Oni potiču revalorizaciju i uspoređivanje supostojećih starih i novih načina čitanja i prepoznavanja umjetnosti, kao i stvarnosti koju živimo. 

U istraživanju su korišteni open source alati i platforme kao što su Microsoft (Azure), Google (Google cloud), Clarifai, Betaface, YOLO te GAN (Generative adversarial network) model.

Izložbe

Skip to content