atelijer mestrovic

Atelijer Meštrović

Muzej Ivana Mestrovica

Atelijer Meštrović

O Atelijeru

Atelijer Meštrović , umjetnički muzej sa stalnom izložbom radova Ivana Meštrovića, adaptirani je dio kompleksa kojeg je Ivan Meštrović kupio i doradio početkom dvadesetih godina XX. stoljeća, kada se kao uspješan i svjetski priznat umjetnik, nakon školovanja u Beču i boravka u Parizu, Rimu, Cannesu i Londonu, zajedno sa svojom prvom ženom Ružom Meštrović rođenom Klein, vratio u domovinu i nastanio u Zagrebu.

U gradnji i uređenju objekta Meštrovićevi suradnici bili su arhitekti Viktor Kovačić, Harold Bilinić i Drago Ibler te graditelji Stjepan Uršić, Josip Žanko i Josip Aljinović koji potpisuju nacrte i izvedbene projekte. Velikog udjela u osmišljavanju cjeline svakako je imao Ivan Meštrović, s obzirom da je kao naručitelj imao svoje želje, a i sam je imao znanja i sklonost prema arhitekturi. Konačno, karakter realiziranog upućuje na opće značajke njegovih kasnijih arhitektonskih projekata.

Smješten je u povijesnoj jezgri, zagrebačkom Gornjem gradu, u mirnoj ulici, u nizu zbijenih kuća trošnih fasada. Jednostavne i suzdržane obrade pročelja, muzej se ističe tek odmjerenom monumentalnošću postignutom dodatnim katom, uočljivom bojom vanjskih zidova i ulaznim vratima. Naglašeni kameni dovratnici i drvena, kasetirana vrata čine poveznicu s unutrašnjim prostorom i naznaku jednog posve drugačijeg, višeznačnog i reprezentativnog ambijenta. Nekada stambeni i radni prostor Ivana Meštrovića, danas je atraktivan izložbeni prostor naglašenog memorijalnog karaktera.

Relativno velik prostor, tlocrtno je raščlanjen u četiri različito tretirane cjeline. Predvorje/atrij, u kojem su izložene skulpture, polunatkriti je prostor, atipičan za gornjogradsku arhitekturu s antičkim/mediteranskim elementom trijema sa stupovima u bračkom kamenu. Nekadašnji umjetnikov atelijer danas je prostrani, suvremeno koncipirani izložbeni prostor, a dvorište kultivirani vrt u kojem su, također, izložene skulpture. Stambeni dio, sačuvan u izvornom stanju, ističe se slikovitim i bogatim unutrašnjim uređenjem, visoke razine obrtničkih radova i obrade drva, koje je osnovni funkcionalni i dekorativni element. Prostorom dominiraju drveno stubište i ograda te drveni kasetirani stropovi. Meštrovićeve skulpture i reljefi u drvu, kamenu, bronci i gipsu te crteži i grafike izloženi su po svim dijelovima muzeja, u skladu s mogućnostima, odnosno karakterom prostora.

Muzej Ivana Mestrovica

U autentičnom ambijentu nekadašnjeg umjetnikova doma i atelijera izložena su djela Ivana Meštrovića iz fundusa Atelijera Meštrović nastala u prva četiri desetljeća njegova stvaralaštva. od prvih studentskih radova do radova nastalih neposredno pred odlazak iz Zagreba 1942. godine. koncepcija izložbe oslanja se na dvije ključne odrednice: reprezentativnost i vrsnoću izloženih djela te memorijalni i spomenički aspekt zgrade muzeja koja je i sama izložak. Skladan i smislen međuodnos arhitekture i izloženih radova u funkcionalnom, vizualnom i sadržajnom pogledu bio je cilj i nužnost.

Formalno – stilske značajke pojedinih izložaka upućuju na pojedina razdoblja u stvaralaštvu Ivana Meštrovića od impresionističko – simbolističkih ranih radova (Glava starca, Laokoon mojih dana) te secesijski stiliziranih radova prvog desetljeća (Ruke, Vaza), fragmenata Kosovskog ciklusa (Miloš Obilić, Kraljević Marko na šarcu, Udovica) preko ekspresionističko – mističnih prikaza biblijskih likova (Sv. Ivan Krstitelj, Prvo raspeće, Mojsije) i rafiniranih ženskih portreta iz vremena Prvog svjetskog rata (Ruža Meštrović, Marija Banac) do povratka klasičnom oblikovanju u trećem i četvrtom desetljeću (Žena kraj mora, Čekanje, Na odmoru). Pored skulptura u mramoru, kamenu, drvu, bronci i gipsu izloženi su i Meštrovićevi crteži (Arhanđeo Gabrijel, Lazarovo uskrsnuće), grafike (Domagojevi strijelci) i reljefi (Vječno razapeti, portreti članova obitelji). Slikovitosti i autentičnosti ambijenta pridonosi sačuvani originalni namještaj (stol i stolice za blagovanje, luster) te freske na stropu nekadašnje spavaće sobe.

U artikulaciji izložbe uvjetovanje velikim dijelom određenim prostornim zadatostima i prilagodbi komunikaciji s posjetiteljima izostala su grupiranja po uobičajenom kronološkom, stilskom ili tematskom slijedu, a iskristalizirale su se četiri prostorno – izložbene cjeline: atrij, atelijer, vrt i kuća. Atrij kao djelomično natkriti prostor s kamenom kao dominantnim građevnim materijalom, bio je pogodan za izlaganje mramornih skulptura većih dimenzija. U vrtu su izložene skulpture u bronci, materijalu najotpornijem na utjecaj atmosferilija. Za izlaganje u stambenom dijelu, zbog statičkih razloga i karaktera interijera, odabrana su djela manjeg formata, studije u gipsu, reljefi, crteži i grafike. U atelijeru su izložene skulpture u svim materijalima i dimenzijama.

Literatura: 
PLAZIBAT, Danica. Od doma do muzeja: Ivan Meštrović u Zagrebu, Fundacija Ivana Meštrovića, Zagreb, 2004.    ČERINA, Ljiljana. 100 djela Ivana Meštrovića, Muzeji Ivana Meštrovića, Zagreb, 2010.

Planirajte posjet

        Radno vrijeme 

Utorak – subota: 10.00 – 18.00 sati

Atelijer je zatvoren nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.

Posjet izvan radnog vremena moguć je samo uz prethodnu najavu.

Kontakt: mim@mestrovic.hr / 01 4851 123

        Ulaznice

• Odrasli: 40 kn
• Učenici, studenti, umirovljenici: 20 kn
• Obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.): 60 kn
• ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz
• Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz

       COVID-19 MJERE ZAŠTITE

U prostorima Atelijera Meštrović obavezno je:

→ nošenje zaštitnih maski za lice

→ mjerenje temperature pri ulasku 

→ dezinfekcija ruku

→ održavanje socijalne distance 

        

Ako Vam je onemogućen ulazak u Muzeje Ivana Meštrovića iz razloga sprječavanja pandemije koronavirusa (povišena tjelesna temperatura, problemi s dišnim putevima, posebno kratak dah/kašalj), a želite podnijeti kakav zahtjev ili upit, slobodni ste nam se obratiti pisanim putem na adresu elektroničke pošte: mim@mestrovic.hr, ili pozivom na: 021 340 800

        Kontakt

Atelijer Meštrović
Mletačka 8
10000 Zagreb – Hrvatska

T: +385 (0)1 4851 123
F: +385 (0)1 4851 126
M: +385 (0)99 634 9063
E: mim@mestrovic.hr

        Kako do nas

Pješice – 10 minuta hoda od Trga bana Jelačića

Uspinjača – križanje Tomićeve i Ilice

Javni gradski prijevoz – ZET Zagreb – linije

Taksi

       Posjet uz vođenje

Vođenje informatora: 200 kn
Vođenje kustosa: 500 kn

Trajanje: 45 minuta
Molimo najaviti dva dana ranije.

        Pristupačnost

Posjetiteljima s poteškoćama u kretanju moguće je posjetiti prizemlje kuće, atrij, atelijer i vrt. Uspon na kat nije moguć.

Dopušten je ulaz psima vodičima slijepih i slabovidnih osoba. Molimo najavite potrebu za korištenjem rukavica za dodirivanje određenih skulptura.

        Fotografiranje

Dopušteno je fotografiranje bez upotrebe bljeskalice, za privatne svrhe.

Za profesionalno fotografiranje i snimanje, te javno korištenje fotografija i snimki, potrebno je zatražiti dopuštenje.

       Wi-fi

U Atelijeru Meštrović postoji Wi-Fi pristupna točka.

Galerija fotografija