atelijer mestrovic

Atelijer Meštrović

O Atelijeru

Atelijer Meštrović , umjetnički muzej sa stalnom izložbom radova Ivana Meštrovića, adaptirani je dio kompleksa kojeg je Ivan Meštrović kupio i doradio početkom dvadesetih godina XX. stoljeća, kada se kao uspješan i svjetski priznat umjetnik, nakon školovanja u Beču i boravka u Parizu, Rimu, Cannesu i Londonu, zajedno sa svojom prvom ženom Ružom Meštrović rođenom Klein, vratio u domovinu i nastanio u Zagrebu.

U gradnji i uređenju objekta Meštrovićevi suradnici bili su arhitekti Viktor Kovačić, Harold Bilinić i Drago Ibler te graditelji Stjepan Uršić, Josip Žanko i Josip Aljinović koji potpisuju nacrte i izvedbene projekte. Velikog udjela u osmišljavanju cjeline svakako je imao Ivan Meštrović, s obzirom da je kao naručitelj imao svoje želje, a i sam je imao znanja i sklonost prema arhitekturi. Konačno, karakter realiziranog upućuje na opće značajke njegovih kasnijih arhitektonskih projekata.

Smješten je u povijesnoj jezgri, zagrebačkom Gornjem gradu, u mirnoj ulici, u nizu zbijenih kuća trošnih fasada. Jednostavne i suzdržane obrade pročelja, muzej se ističe tek odmjerenom monumentalnošću postignutom dodatnim katom, uočljivom bojom vanjskih zidova i ulaznim vratima. Naglašeni kameni dovratnici i drvena, kasetirana vrata čine poveznicu s unutrašnjim prostorom i naznaku jednog posve drugačijeg, višeznačnog i reprezentativnog ambijenta. Nekada stambeni i radni prostor Ivana Meštrovića, danas je atraktivan izložbeni prostor naglašenog memorijalnog karaktera.

Relativno velik prostor, tlocrtno je raščlanjen u četiri različito tretirane cjeline. Predvorje/atrij, u kojem su izložene skulpture, polunatkriti je prostor, atipičan za gornjogradsku arhitekturu s antičkim/mediteranskim elementom trijema sa stupovima u bračkom kamenu. Nekadašnji umjetnikov atelijer danas je prostrani, suvremeno koncipirani izložbeni prostor, a dvorište kultivirani vrt u kojem su, također, izložene skulpture. Stambeni dio, sačuvan u izvornom stanju, ističe se slikovitim i bogatim unutrašnjim uređenjem, visoke razine obrtničkih radova i obrade drva, koje je osnovni funkcionalni i dekorativni element. Prostorom dominiraju drveno stubište i ograda te drveni kasetirani stropovi. Meštrovićeve skulpture i reljefi u drvu, kamenu, bronci i gipsu te crteži i grafike izloženi su po svim dijelovima muzeja, u skladu s mogućnostima, odnosno karakterom prostora.

Muzej Ivana Mestrovica

U autentičnom ambijentu nekadašnjeg umjetnikova doma i atelijera izložena su djela Ivana Meštrovića iz fundusa Atelijera Meštrović nastala u prva četiri desetljeća njegova stvaralaštva. od prvih studentskih radova do radova nastalih neposredno pred odlazak iz Zagreba 1942. godine. koncepcija izložbe oslanja se na dvije ključne odrednice: reprezentativnost i vrsnoću izloženih djela te memorijalni i spomenički aspekt zgrade muzeja koja je i sama izložak. Skladan i smislen međuodnos arhitekture i izloženih radova u funkcionalnom, vizualnom i sadržajnom pogledu bio je cilj i nužnost.

Formalno – stilske značajke pojedinih izložaka upućuju na pojedina razdoblja u stvaralaštvu Ivana Meštrovića od impresionističko – simbolističkih ranih radova (Glava starca, Laokoon mojih dana) te secesijski stiliziranih radova prvog desetljeća (Ruke, Vaza), fragmenata Kosovskog ciklusa (Miloš Obilić, Kraljević Marko na šarcu, Udovica) preko ekspresionističko – mističnih prikaza biblijskih likova (Sv. Ivan Krstitelj, Prvo raspeće, Mojsije) i rafiniranih ženskih portreta iz vremena Prvog svjetskog rata (Ruža Meštrović, Marija Banac) do povratka klasičnom oblikovanju u trećem i četvrtom desetljeću (Žena kraj mora, Čekanje, Na odmoru). Pored skulptura u mramoru, kamenu, drvu, bronci i gipsu izloženi su i Meštrovićevi crteži (Arhanđeo Gabrijel, Lazarovo uskrsnuće), grafike (Domagojevi strijelci) i reljefi (Vječno razapeti, portreti članova obitelji). Slikovitosti i autentičnosti ambijenta pridonosi sačuvani originalni namještaj (stol i stolice za blagovanje, luster) te freske na stropu nekadašnje spavaće sobe.

U artikulaciji izložbe uvjetovanje velikim dijelom određenim prostornim zadatostima i prilagodbi komunikaciji s posjetiteljima izostala su grupiranja po uobičajenom kronološkom, stilskom ili tematskom slijedu, a iskristalizirale su se četiri prostorno – izložbene cjeline: atrij, atelijer, vrt i kuća. Atrij kao djelomično natkriti prostor s kamenom kao dominantnim građevnim materijalom, bio je pogodan za izlaganje mramornih skulptura većih dimenzija. U vrtu su izložene skulpture u bronci, materijalu najotpornijem na utjecaj atmosferilija. Za izlaganje u stambenom dijelu, zbog statičkih razloga i karaktera interijera, odabrana su djela manjeg formata, studije u gipsu, reljefi, crteži i grafike. U atelijeru su izložene skulpture u svim materijalima i dimenzijama.

Literatura: 
PLAZIBAT, Danica. Od doma do muzeja: Ivan Meštrović u Zagrebu, Fundacija Ivana Meštrovića, Zagreb, 2004.    ČERINA, Ljiljana. 100 djela Ivana Meštrovića, Muzeji Ivana Meštrovića, Zagreb, 2010.

Planirajte posjet

        Radno vrijeme 

OBAVIJEST

Od 1.3.2022. godine, Atelijer Meštrović je zatvoren radi obnove. 

Kontakt: mim@mestrovic.hr / 021 340 800

        Ulaznice

• Odrasli: /
• Učenici, studenti, umirovljenici: /
• Obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.): /
• ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz
• Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz

       COVID-19 MJERE ZAŠTITE

U prostorima Atelijera Meštrović preporučuje se:

→ nošenje zaštitnih maski za lice

→ dezinfekcija ruku

→ održavanje socijalne distance 

 

        

        Kontakt

Atelijer Meštrović
Mletačka 8
10000 Zagreb – Hrvatska

T: +385 (0)1 4851 123
F: +385 (0)1 4851 126
M: +385 (0)99 2328 007
E: mim@mestrovic.hr

        Kako do nas

Pješice – 10 minuta hoda od Trga bana Jelačića

Uspinjača – križanje Tomićeve i Ilice

Javni gradski prijevoz – ZET Zagreb – linije

Taksi

       Posjet uz vođenje

Vođenje (informator): /
Vođenje (kustos): /

Trajanje: 45 minuta
Molimo najaviti dva dana ranije.

        Pristupačnost

Posjetiteljima s poteškoćama u kretanju moguće je posjetiti prizemlje kuće, atrij, atelijer i vrt. Uspon na kat nije moguć.

Dopušten je ulaz psima vodičima slijepih i slabovidnih osoba. Molimo najavite potrebu za korištenjem rukavica za dodirivanje određenih skulptura.

        Fotografiranje

Dopušteno je fotografiranje bez upotrebe bljeskalice, za privatne svrhe.

Za profesionalno fotografiranje i snimanje, te javno korištenje fotografija i snimki, potrebno je zatražiti dopuštenje.

       Wi-fi

U Atelijeru Meštrović postoji Wi-Fi pristupna točka.

Galerija fotografija

Skip to content