Mestroviceve Crikvine Kastilac

Meštrovićeve Crikvine - Kaštilac

O Meštrovićevim Crikvinama

Crkvicu i njezin sadržaj namijenio sam našem narodu u prvom redu njegovim širim slojevima, koji kako znadete živi još uvijek u svojim vjerskim tradicijama, pa je moja želja bila da i taj svijet nađe svoje zadovoljstvo, a ne samo oni koji su u umjetnosti izobraženi. (Iz pisma Ivana Meštrovića Cviti Fiskoviću od 3. siječnja 1955.)

Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac smještene su u splitskom predjelu Meje, ispod južnih obronaka poluotoka Marjana, uz more, u blizini Galerije Meštrović. Riječ je o sakralno – umjetničkoj cjelini nastaloj na utvrđenom poljoprivrednom imanju s ostatcima građevina obitelji Capogrosso iz 16. stoljeća. 

Taj zapušteni kompleks uvriježenoga naziva Kaštelet Capogrosso, koji je kroz povijest služio različitim potrebama, kupili su 1939. godine Ivan i njegov brat Petar, želeći ga urediti i prenamijeniti. Premda je tlocrtna osnova cjeline ostala sačuvana, Ivan Meštrović svojim je preinakama i novogradnjama ipak u znatnoj mjeri izmijenio gabarite i izgled pojedinih građevinskih ostataka. Pokoje je srušio, no najvećim je dijelom zanemario njihovu nekadašnju funkciju. U zapadnom dijelu kompleksa, koji je namjeravao pretvoriti u izložbeni prostor svojih skulptura, izgradio je trijem za smještaj gipsanih modela, te izložbenu glavnu dvoranu – današnju crkvicu Sv. Križa – u kojoj je izložio drvene skulpture s motivima iz života Isusa Krista: figuru Raspeće iz 1916. i dvadeset osam reljefa nastalih između 1917. i 1950. Istočni dio kompleksa bio je predviđen za stanovanje. Zbog arhitektonsko -skulpturalnoga obilježja cjeline – Meštrovićevih prostornih intervencija i njegovih kiparskih ostvarenja, cjelovitosti tematskoga ciklusa te spajanja prirodnoga i povijesnoga ambijenta – kao i zbog umjetnikove emocionalne vezanosti za ovaj prostor, Crikvine zauzimaju jedinstveno mjesto unutar Meštrovićevoga opusa. Također smatramo da su Crikvine, premda možda ne u svim svojim segmentima, u kontekstu vremena i prostora u kojem Meštrović djeluje istaknut primjer obnove zanemarene baštine, naravno, imajući u vidu stanovite konzervatorske propuste koji su pri tom učinjeni.

Muzej Ivana Mestrovica

Meštrović je obnovljene Crikvine prvi put vidio godine 1959., za vrijeme svoga boravka u Hrvatskoj. Bio je to njegov prvi posjet domovini od odlaska 1942., ali i posljednji. Ondje mu je 15. kolovoza priređeno rođendansko slavlje. Ponesen uspomenama, namjeravao je doći i sljedeće godine, međutim spriječilo ga je narušeno zdravstveno stanje.

O nazivu kompleksa Crikvine

Nakon prijelaza u vlasništvo Narodne Republike Hrvatske darovnicom od 31. siječnja 1952., kojom Meštrović daruje hrvatskom narodu svoje kuće u Zagrebu i Splitu, crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama te zapadni dio imanja Crikvine u svome vlasništvu, uz pripadne građevine i umjetnine, uvriježio se naziv Kaštelet. Zanimljivo je, međutim, da se sam umjetnik protivio naslovljavanju objekta tim imenom. Njegova pretpostavka, naime, da na zemljištu postoje ostatci starih crkava – u istočnom dijelu kompleksa temelji stare crkvice (što su naknadna istraživanja osporila) te crkvica Gospe od Dobrog Savjeta, a u zapadnom dijelu novoizgrađena crkvica Sv. Križa, za čije je podizanje upotrijebljen kamen staroga zdanja – ponukalo je Meštrovića da kompleksu nadjene ime Crikvine: ostatci starih crkava. Taj je naziv istaknuo u svojoj darovnici. Razložnost toga naziva pojašnjava i povjesničaru umjetnosti Cviti Fiskoviću (ravnatelju Konzervatorskog zavoda za Dalmaciju, pod čijom su se nadležnošću tada nalazili Galerija Meštrović i Crikvine), u pismu iz 1955.:

“Meštrovićev kaštelet” ne može nikako biti, jer to nisam gradio ni kao “kaštelet” ni za sebe, već kao malu zadužbinu za naš puk, davši mu sadržaj koji je najbliži njegovim duhovnim tradicijama, a koji ujedno prikazuje dramu čovjeka svjetlo naše.

Vi tako znadete da se tako često nazivlju mjesta gdje je i samo tradicija, da su tu bile neke crkve. To je bio jedan razlog, a drugi je da iskreno kažem bio da to ne bi Splićani u svojoj lijenosti da misle, nazvali “Kaštelet Capogrosso”. Ti njihovi običaji često se ne slažu s našim karakterom, i davaju, makar i nehotice, tudjinsko obilježje tom komadiću hrvatske zemlje na što se tudjin često pozivao.

Crikvine mi se svidio, jer je to stara hrvatska riječ. Neka lokalni povjesničari u svojim studijama pišu što hoće, ali nisu vlasni da preko mojih reljefa iz života Isusa od Nazareta napišu “Kaštelet”, pa bilo to sama kakvim dodatkom.

https://www.youtube.com/watch?v=ubot1O_DsOE

Literatura:

ŠEPAROVIĆ PALADA, Maja. Meštrovićeve Crikvine, Muzeji Ivana Meštrovića, Split, 2012.

Planirajte posjet

        Radno vrijeme 

2.11.2023. – 30.4.2024.

Zatvoreno. Posjet moguć uz prethodnu najavu.

Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac  zatvorene su ponedjeljkom i državnim praznikom.

Molimo, najavite posjet u Galeriji Meštrović.

Kontakt: mim@mestrovic.hr / 021 340 800

        Ulaznice

• Odrasli: 12,00 EUR / 90,41 HRK
• Učenici, studenti, umirovljenici, STCard: 8,00 EUR / 60,28 HRK
• Obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.): 20,00 EUR / 150,69 HRK
• ICOM, AICA, PRESS, HDLU, ULUPUH, HDNU, UHA, DPUH: besplatan ulaz
• Nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom: besplatan ulaz

Ulaznica uključuje posjet Galeriji Meštrović i Crikvinama – Kaštilcu

       COVID-19 MJERE ZAŠTITE

U prostorima Meštrovićevih Crkvina – Kaštilca preporučuje se:

→ nošenje zaštitnih maski za lice

→ dezinfekcija ruku

→ održavanje socijalne distance


        

        Kontakt

Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac
Šetalište Ivana Meštrovića 39
21000 Split – Hrvatska

T: +385 (0)21 340 800
F: +385 (0)21 340 810
M: +385 (0)98 982 5861
E: mim@mestrovic.hr

        Kako do nas

Pješice – 20 minuta hoda od Rive

Autobusi – br. 7, 8, 12, 21 – Promet Split – linije

Taksi

       Posjet uz vođenje

Vođenje (informator): 50,00 EUR / 376,73 HRK
Vođenje (kustos): 120,00 EUR / 904,14 HRK

Trajanje: 45 minuta
Molimo najaviti dva dana ranije.

        Pristupačnost

Posjetiteljima s poteškoćama u kretanju moguć je posjet Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu.

Dopušten je ulaz psima vodičima slijepih i slabovidnih osoba.

        Fotografiranje

Dopušteno je fotografiranje bez upotrebe bljeskalice, za privatne svrhe.

Za profesionalno fotografiranje i snimanje, te javno korištenje fotografija i snimki, potrebno je zatražiti dopuštenje.

       Wi-fi

U Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu postoji Wi-Fi pristupna točka.

Galerija fotografija

Skip to content