dogadanja

Međunarodni dan muzeja 2021.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, muzealci s raznih strana svijeta snimili su videa u kojima govore o svojim pogledima na budućnost muzeja i osvrću se na neke od trenutnih izazova. Svoj doprinos kratkom filmu dala je i viša kustosica Atelijera Meštrović, Barbara Vujanović.


Muzej Ivana Mestrovica

Događanja

Otvorenje izložbe MEŠTART: Martina Miholić Archeology of Archetypes

23. rujna 2020. u Atelijeru Meštrović u Zagrebu otvorena je izložba Archeology of Archetypes

Događanja

Foto: Juraj Vuglač

Muzej Ivana Mestrovica

Noć muzeja 2020. u Galeriji Meštrović i Crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama

31. siječnja 2020.

Galerija Meštrović, Split / Crkva Presvetog Otkupitelja, Otavice

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati stalni postav Galerije Meštrović, nekadašnje obiteljske vile Ivana Meštrovića, u kojoj su izložena kipareva remek-djela u mramoru, bronci, drvu i gipsu.

Osim stalnog postava, posjetitelji će ove godine moći vidjeti dvije izložbe. U galerijskom prostoru postavljena je izložba akademske umjetnice Ivane Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II u sklopu ovogodišnjeg MEŠTARTA.

U Atelijeru za glinu Galerije Meštrović postavljena je izložba starih fotografija “Asti šta je prije bilo lipo” nastale u suradnji Galerije Meštrović i Turističke zajednice grada Splita.

Autorice i organizatorice izložbe su Iris Marinović i Željka Sijerak Radas

Raspored događanja

18:00 – 1:00 STALNI POSTAV

U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića izvedena u mramoru (Psiha, Kontemplacija), bronci (Daleki akordi, Kiklop, Perzefona, Job), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli) i gipsu (Rimska Pietà) kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje.

18:00 – 1:00 Izložba: MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II

Ovogodišnji MEŠTART bavi se temom umjetne inteligencije. Izložba Ivane Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II u fokus stavlja uistinu relevantnu temu suodnosa umjetnosti i moderne tehnologije. U svojim se istraživanjima poslužila open source alatima i platformama. Rezultati su iznenađujući na svim razinama i vizualnim i značenjskim.

Autorica projekta i kustosica izložbe; Barbara Vujanović.

18:00 – 1:00 Izložba: Asti šta je prije bilo lipo!

Izložba starih fotografija ASTI, ŠTA JE PRIJE BILO LIPO! nastala je iz suradnje Muzeja Ivana Meštrovića i Turističke zajednice grada Splita, a u sklopu adventskog programa „Zimski akvarel“.

Za izložbu su korištene fotografije iz arhiva Muzeja Ivana Meštrovića te fotografije iz obiteljskih albuma građana.

Autorice i organizatorice izložbe su Iris Marinović i Željka Sijerak Radas.

19:30 – 20:30 PREDAVANJE: Strojno učenje i umjetna inteligencija

U sklopu ovogodišnjeg Meštarta i izložbe Ivane Tkalčić; A(rtificial) I(ntelligence) II – mlada znanstvenica doc.dr.sc. Tea Marasović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu održati će predavanje na temu strojnog učenja i umjetne inteligencije, a u svrhu popularizacije znanosti.

CRKVA PRESVETOG OTKUPITELJA

Sažetak programa

U sklopu teme ovogodišnje Noći muzeja koja je posvećena velikim obljetnicama hrvatskih muzeja velika nam je čast istaknuti važnu 90. obljetnicu od izgradnje crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Građevina je to koju je kipar Ivan Meštrović izgradio ne samo za sebe i svoju obitelj, već i na korištenje stanovnicima Petrova polja, imajući viziju njihova kulturnog i duhovnog razvoja.

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 22:00 sata. Istovremeno, u novoobnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama odvijat će se dva programa: izložba posvećena Meštrovićevoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata pod nazivom „Umjetnost kao molitva“ te video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“.

Raspored događanja

Osnovna škola u Otavicama

19:00 – 22:00 Izložba „UMJETNOST KAO MOLITVA – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića (1914. – 1918.)“

Imajući na umu Meštrovićev izniman doprinos modernoj sakralnoj umjetnosti na polju slikarstva, kiparstva i arhitekture priredili smo izložbu posvećenu njegovoj religioznoj umjetnosti iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Meštrovićevi radovi nastali u ovom razdoblju predstavljaju značajan zaokret ka religioznim motivima i temama, koje će od tada pa do kraja njegove umjetničke karijere postati umjetnikova konstantna preokupacija.

Izložba prikazuje 15 radova: skulptura i crteža, kao i video uradak kojim se predstavlja jedan od Meštrovićevih najznačajnijih religioznih ciklusa – kristološki ciklus drvenih reljefa koje je kipar počeo rezbariti 1916. godine, a danas je izložen u crkvici Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu.

Specifičan likovni jezik radova nastalih za Velikog rata otkriva Meštrovićevo posezanje za uzorima u ranokršćanskoj i gotičkoj umjetnosti, no ujedno ga čini vrlo bliskom ekspresionističkim stilskim kretanjima. Odraz su umjetnikovih duhovnih previranja, ali i psihološki portret čitavog razdoblja opterećena ratnim razaranjima, koja su svoje tematsko izvorište pronašli u Svetom pismu, posebice u motivima Kristove Pasije. Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020.

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić

19:30 – 22:00 Video projekcija „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“

Ove godine navršava se 110 godina od Meštrovićevog predstavljanja fragmenata Kosovskog ciklusa. Godine 1910. godine kipar sudjeluje na trima izložbama – XXXV. izložbi Secesije u Beču, izložbi Meštrović – Rački te na skupnoj izložbi društva Medulić nazvanoj Nejunačkom vremenu u prkos. Video projekcijom prikazat ćemo kiparevu viziju stvaranja Vidovdanskog hrama u kojemu bi svi fragmenti ciklusa bili objedinjeni, a koja nikad nije ostvarena.

Autorica programa: Mia Kragujević

20:00 – 22:00 Druženje i okrjepa

Družimo se u prostoru osnovne škole u Otavicama, uz domaće delicije koje su za vas pripremili članovi Etno udruge “Petrovo polje”.

Napomena: Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica.

Tijekom 2010./2011. godine u Galeriji Meštrović je digitalizirano, popisano i stručno obrađeno više od 2600 fotografija, prije svega kolekcije darovane od Ivana Meštrovića 1956. godine, ali i ostale fotografske građe nastale radom Galerije Meštrović kao ustanove. Taj primarni muzejski posao nerijetko je skriven od očiju vanjskog promatrača, a mnogi obrađeni muzejski predmeti nikada ne dožive predstavljanje široj publici. Iz tog razloga osmišljen je multimedijalni program MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija kojim se objedinjuju različiti umjetnički mediji u jedinstvenu formu prezentacije baštine i muzejske građe. Ovaj program, koristeći nove tehnologije i različite medije, prikazuje dosad neobjavljene Meštrovićeve fotografije te na potpuno suvremen i dinamičan način stvara jedinstven audiovizualni doživljaj.

Multimedijalni program MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija zamišljen je kao kombinacija live VJ (video) projekcija u pratnji DJ-a čiji je zadatak reproducirati klasične komade koje je Meštrović rado slušao (Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms…). Na pročeljima Meštrovićevih arhitektonskih zdanja projicirale su se fotografije iz Meštrovićevih albuma tematski vezane uz njegov život, rad i umjetničke interese te je na taj način prikazan Meštrovićev svijet uspomena, te obilje njegova umjetničkog stvaralaštva.

Nakon prvog održavanja programa u Galeriji Meštrović 2011. godine u sklopu Međunarodnog dana muzeja, druga verzija programa MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija II priređena je u sklopu Noći muzeja 2014. godine na novoj lokaciji – Crkvi Presvetog Otkupitelja (grobnici obitelji Meštrović) u Otavicama. Novi program stavio je naglasak na umjetnikovu povezanost sa zavičajem te, među ostalim, prikazao njegove dječačke radove, djela koja je izradio za boravka u roditeljskom domu te snimke umjetnika s obitelji.

Veliku je ulogu u novoj koncepciji imala glazba koja je ovoga puta bila nadahnuta ne samo bogatim folklornim naslijeđem dalmatinske Zagore, već upravo Meštrovićevim djelom. Tako je, naime, veliki hrvatski skladatelj Jakov Gotovac 1945. godine napisao orkestralno djelo Dinarka (Ples bola i ponosa), za koju ga je, kako je sam kazao, inspiriralo djelo našeg velikog Meštrovića Majka i Povijest Hrvata te, nedvojbeno, krajolik i ozračje Meštrovićevog zavičaja.

Autorica programa je kustosica Zorana Jurić Šabić, dok su za videoprojekcije uživo zaduženi Dragan Đokić (video) i Vanja Purić (audio). Mladi videoumjetnik Dragan Đokić iz kreativnog studija Studio Baranda autor je animacija MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija kojom se najavljuju programi te videa The Making Of, kojima se prikazuje djelić izvanredne atmosfere s održavanja ovih jedinstvenih audiovizualnih projekata.