Galerija Meštrović

Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21 000 Split

Tijekom čitavog drugog desetljeća 20. stoljeća Ivan Meštrović kupuje parcele na području Meja, zapadnog dijela Splita, s nakanom da na njima izgradi svoju buduću rezidenciju. Građevinski radovi počinju koncem dvadesetih godina. Po Meštrovićevim uputama uređuje se hortikultura parka i sadi sredozemno bilje.

Tijekom čitavog drugog desetljeća 20. stoljeća Ivan Meštrović kupuje parcele na području Meja, zapadnog dijela Splita, s nakanom da na njima izgradi svoju buduću rezidenciju. Građevinski radovi počinju koncem dvadesetih godina. Zemljišni posjed ograđuje se južnim zidom s dva pomoćna objekta tik do ulaza (prema projektu Fabijana Kaliterne) iznad kojega će se naknadno podići šetnica s odrinom na kamenim stupovima i drvenim gredama, a u nastavku se od smjera istoka postupno gradi vila. Za ovo reprezentativno arhitektonsko zdanje Ivan Meštrović, alfa i omega zamisli projekta, surađuje i s arhitektima Lavoslavom Horvatom i, na izradi projekta zgrade, s Haroldom Bilinićem te građevinskim poduzetnikom Marinom Marasovićem, izvođačem radova.

Gradnja istočnog krila s atelijerom i radnom sobom u prizemlju te stambenim prostorijama na katu počinje 1931. godine. U nastavku radova poravnava se teren, grade potporni i novi ogradni zidovi, zida se pomoćni atelijer za modeliranje skulptura u glini (1934.), a izvan kompleksa vile, prema moru, podižu se 1935. dvije radionice za klesanje karijatida Spomenika Neznanom junaku na Avali. Godine 1937. produžava se ulazni trijem, radi kolni pristup objektu, središnji prizemni dio kuće i, konačno, tijekom 1938. i 1939., zapadno krilo zgrade sa spremištem modela te središnja dvorana kata.

Po Meštrovićevim uputama uređuje se hortikultura parka i sadi sredozemno bilje. Meštrovićeva koncepcija vile na Mejama temeljila se na trima namjenama: rad, stanovanje i izlaganje, koje s napretkom gradnje poprimaju sve veću prostornu određenost. Funkcije koje objedinjuje atribut privatno, odvijale su se u postranim krilima, dok su one javnog karaktera bile smještene u središnjem tijelu kuće. Danas, kad je galerijski sadržaj prevagnuo, jedino izvorni izgled blagovaonice dočarava intimu ondašnjeg umjetnikova doma i života u njemu.

Vila na Mejama bila je omiljeno boravište Ivana Meštrovića i njegove obitelji još od ljeta 1932. godine, no usprkos umjetnikovoj želji nije postala i njegovo prebivalište. U travnju 1941., povodom smrti Marte Meštrović, Ivanove majke, obitelj se u njoj okupila posljednji put. Zatekla ih je talijanska okupacija grada. Da izbjegne uhićenje, Meštrović odlazi u Zagreb gdje će se uskoro naći iza rešetaka ustaškog zatvora, a supruga i djeca splitski će dom konačno napustiti godinu dana poslije. Njihova tadašnja prepiska sačuvana je u Galeriji Ivana Meštrovića kao dio obiteljske arhive. Po odlasku obitelji, o imovini i kući najprije je skrbio i u kući živio Meštrovićev prijatelj, književnik Milan Ćurčin, potom povjesničar umjetnosti dr. Cvito Fisković. Umjetnikova rodbina, ali i druge obitelji, nastanjivale su vilu sve do 1965.

Aktom darivanja kojim je Ivan Meštrović 31. siječnja 1952. poklonio hrvatskom narodu četiri svoja objekta i 132 umjetnička djela, koja su prema priloženom popisu ušla u sastav svakog pojedinog objekta, stvoreni su preduvjeti formiranja Galerije Meštrović kao muzejske ustanove.

U Galeriji se nalaze umjetnikova remek-djela izvedena u mramoru (Psiha, 1927.; Kontemplacija, 1924.), bronci (Daleki akordi, 1918.; Kiklop, 1933.; Perzefona, 1946.; Gospa s djetetom, 1917.; Job, 1946.), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli, 1916.) i gipsu (Rimska Pietà, 1943.), kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva do 1946. godine.

Stalni postav slijedi prostorno-tematska određenja. U prizemlju je središnja dvorana uređena kao ulazni reprezentativni prostor. U njoj su većinom postavljene mramorne skulpture. Blagovaonica je zadržala izvorni karakter umjetnikova doma. U njoj je postavljen Meštrovićev namještaj, nekoliko slika i brončani portreti članova obitelji. Velika izložbena dvorana na istočnoj strani prizemlja posvećena je sakralnoj skulpturi, važnoj temi Meštrovićeve umjetnosti. Tom dvoranom dominiraju drvene skulpture Adama i Eve (1939. – 1941.). Uz sakralni postav, poseban je prostor posvećen monumentalnoj skulpturi Rimska Pietà. Na katu, u dvorani zapadnog krila, predstavljena su Meštrovićeva djela nastala pod utjecajem impresionizma, secesije i art-décoa. Istočna dvorana objedinjuje skulpture nastale pretežno između dva svjetska rata. Uz nju je zanimljiva posebna dvorana s temom Joba. Velika središnja dvorana prvog kata namijenjena je postavu skulpture, ali i povremenim kulturnim događanjima u prostoru Galerije. K tomu, stalni postav skulptura prvog kata upotpunjen je Meštrovićevim crtežima.

Uz muzejsku građu (skulpture, crteže, slike, arhitektonske nacrte i namještaj), Galerija čuva i dokumentaciju koja se referira na život i opus Ivana Meštrovića – fotografije prvih umjetnikovih djela snimljenih početkom stoljeća u Beču i Parizu, kao i arhivski materijal, ponajprije obiteljski arhiv zatečen u kući 1952., koji sadržava pisma članova obitelji i prijatelja, njihove osobne dokumente i dr.

Literatura: ŠEPAROVIĆ, Maja. Pregled djelovanja Galerije Ivana Meštrovića, Kulturna baština 34, Split, 2007.
Galerija Ivana Meštrovića, katalog stalnog postava, Fundacija Ivana Meštrovića, Zagreb, 2005.

(kupljena ulaznica vrijedi i za Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac)

Odrasli: 50 kn
Učenici / studenti / umirovljenici/ STCard: 25 kn
Obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.): 70 kn
Grupa odrasli (<20): 45 kn
Grupe djece / učenika / studenata (<20): 20 kn

Dječje radionice: 20 kn

ICOM/AICA/PRESS/HDLU/ULUPUH/HDNU/UHA /DPUH
Predškolska djeca (do 7 godina),učenici i studenti likovnih i umjetničkih škola i akademija
Nezaposlene osobe, Hrvatski ratni vojni invalidi HRVI te ostale osobe s invaliditetom – besplatan ulaz

Napomene:

  • cijene ulaznica uvećavaju se za 50% za posjet izvan radnog vremena, a 100% za posjet tijekom nacionalnog praznika. Turistički vodiči u pratnji grupe – besplatan ulaz.
  • studenti – vikendom besplatno uz predočenje studenske iskaznice
  • umirovljenici status dokazuju  dokumentom izdanim u Republici Hrvatskoj
  • nezaposlene osobe svoj status dokazuju potvrdom koju izdaje HZZ, ne starijom od mjesec dana.
  • invaliditet osoba dokazuje Rješenjem o stupnju invaliditeta ili iskaznicom udruge invalida.

Utorak - subota, od 9:00 do 17:00 sati
Galerija Meštrović zatvorena je nedjeljom, ponedjeljkom i državnim praznikom.

Na Badnji dan i na Staru godinu, Galerija Meštrović otvorena je do 15 sati.


Vodstvo informatora: 200 kn

Stručno vodstvo (kustos): 800 kn


Napomena: cijene vodstava (stručnog i informatorskog) uvećavaju se za 50% za posjet izvan radnog vremena, a 100% za vođenje tijekom nacionalnog praznika. Cijene se odnose na vođenja kroz Galeriju Meštrović i Meštrovićeve Crikvine Kaštilac.


POSJETITELJI S POTEŠKOĆAMA U KRETANJU

Dostupni su muzejska prodavaonica, vrt, trijem i prostor Galerije (uz prethodnu najavu upotrebe rampe).

Mogućnost pristupa vrtu i toaletu u vrtu.


SLIJEPI I SLABOVIDNI POSJETITELJI

Zbog ugodnijeg posjeta predlažemo da povedete pratnju.

Dopušten je ulaz psima vodičima.

Uz prethodnu najavu, kolege informatori dat će Vam rukavice za dodirivanje skulptura i provesti Vas kroz postav.


Kontakt podaci

Šetalište Ivana Meštrovića 46, 21 000 Split
T: +385 (0)21 340 800
F: +385 (0)21 340 810
GSM: +385 (0)98 982 5861
Email: mim@mestrovic.hr

Kako do nas

Javni gradski prijevoz: Autobusi 7,8,12 i 21

www.promet-split.hr


Muzeji Ivana Meštrovića posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Muzeji Ivana Meštrovića obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj Internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više