Ovogodišnji Međunarodni dana muzeja održan je pod motom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“

400 posjetitelja Meštrovićevih muzeja povodom Međunarodnog dana muzeja

Ovogodišnji Međunarodni dana muzeja održan je 18. svibnja pod motom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ čime se željelo istaknuti značaj muzeja kao obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Bila je to i prilika da se ukaže na ono što pojedine ustanove baštine i u suvremenim okolnostima kroz različite programe prilagode posjetiteljima svih uzrasta.

Stoga su Muzeji Ivana Meštrovića organizirali program namijenjen djeci, umjetnicima amaterima te građanima općenito. Program je uključivao otvaranje izložbe „Umjetnik kod Meštra“ postavljena u Atelijeru za glinu u vrtu Galerije Meštrović, radionicu za djecu Meštrovićeva arhitektura – EDUKIDO Lego® radionica te stručno vodstvo za građanstvo u Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama–Kaštilcu u Splitu. Program u Otavicama je uključivao slobodan posjet i razgled Crkve Presvetog Otkupitelja, a Atelijer Meštrović nije bilo moguće posjetiti jer je zbog radova na rekonstrukciji nakon potresa zatvoren za posjetitelje.

Izložba „Umjetnik kod Meštra“ donosi pregled amaterskih radova 31 polaznika radionica pod vodstvom akademske kiparice Ljubice Buble Dragojević koje su se od ožujka održavale u Galeriji Meštrović. Program je uključivao 8 specijaliziranih kiparskih radionica za odrasle građane s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja vještina i usvajanja osnovnih znanja o modeliranju, izradi keramoskulpture, bojanju engobama i keramici, izradi višedijelnih kalupa u gipsu te lijevanju gipsanog pozitiva malih plastika. To je ujedno i prvi put da su održane ovakve radionice za odrasle u Galeriji Meštrović, a sudionici su uzrasta od 20 do 70 godina. Izložba će u Atelijeru za glinu u vrtu Galerije Meštrović biti otvorena do 26. svibnja, a moguće ju je posjetiti u vremenu od 9 do 19 sati.

Najmlađi posjetitelji mogli su sudjelovati u interaktivnoj radionici „Meštrovićeva arhitektura – EDUKIDO Lego® radionica“, u sklopu koje su pod vodstvo mentorice Ane Pelajić Tomasović (Lego® radionica) izrađivali skulpturu Galerije Meštrović i Crkve Presvetog Otkupitelja. Riječ je o programu koji se radi u grupi i individualno a potiče stvaralaštvo, kreativnost i spretnost kod najmlađih, ali i njeguje poveznicu s Meštrovićevim prostorom i arhitekturom. Interes za program je bio velik a broj prijavljenih duplo veći od planiranog.

Stručno vodstvo za građanstvo u Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama–Kaštilcu vodio je Željan Kutlača, a posjetitelji su imali mogućnost razgledati stalni postav Galerije, te kompleks Crikvine-Kaštilac s crkvom sv. Križa gdje se nalazi poznato Meštrovićevo djelo Raspeće Veliko i ciklus reljefa izrađenih u drvu s 28 scena iz Kristova života. Meštrović, umjetnički i intelektualni genij, u Splitu je ostavio važan umjetnički opus, a ovo je bila prigoda da se građani s istim upoznaju uz vodstvo.

Ovogodišnji program Međunarodnog dana muzeja je osmislila viša kustosica Iris Marinović, a u Splitu i Otavicama posjetilo ga je oko 400 posjetitelja.

Skip to content