Atelijer Meštrović, Zagreb

Autori

Organizacija izložbe:

Millesgården, Stockholm

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Zagrebu

Muzeji Ivana Meštrovića

Autori projekta Meštrović-Milles:

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića

Onita Wass, ravnateljica Muzeja Millesgården

Kustosice izložbe:

Evelina Berglund, kustosica Muzeja Millesgården

Lana Majdančić, kustosica Atelijera Meštrović

Autorica likovnog postava:

Lana Majdančić, kustosica Atelijera Meštrović

Ivan Meštrović i Milles

16. travnja – 16. lipnja 2013.

Atelijer Meštrović, Zagreb

Kipari Carl Milles i Ivan Meštroviću u svojim su zemljama ostavili snažan umjetnički trag. Obojica su djelovali u 20. stoljeću i dijele mnogo zajedničkih karakteristika. Već u ranoj dobi pokazivali su kreativne sklonosti i započeli s umjetničkim školovanjem. Imali su priliku upoznati kipara Augusta Rodina, koji je uvelike utjecao na njihovo stvaralaštvo. Carl Milles upoznao je Rodina u Parizu, a Ivan Meštrović ga sreće u Beču. Kad su ga upoznali obojica su još bili studenti, a kao formirani umjetnici posjećivali su ga u Francuskoj, u njegovoj kući i ateljeu. U početnoj fazi oba kipara stvaraju djela pod snažnim utjecajem Rodinove tehnike i načina izražavanja, da bi kasnije razvili svoje vlastite, jedinstvene stilove.

I Carl Milles i Ivan Meštrović napustili su svoje domovine i preselili se u SAD gdje je njihova umjetnost prepoznata, a tijekom vremena postali su i američki državljani. Ivan Meštrović napustio je ratom zahvaćenu Europu u potrazi za novim životom u SAD-u. Nakon velikih uspjeha 1920.-ih godina Carl Milles se, osjećajući kako se više ne može dalje razvijati, preselio na novi kontinent kako bi pronašao nove izazove.

Izbor umjetnina za izložbu Carla Millesa u Atelijeru Meštrović odražava Millesovo umjetničko stvaralaštvo, s fokusom na njegov raniji period. U tim djelima očituje se sličnost u temi, motivima i oblikovanju između Ivana Meštrovića i Carla Millesa. Znatna količina smjelosti, smisla za dramatičnost, osjećajnost i intenzivne pokrete, no ujedno i težnja prema stilizaciji motiva i zamrzavanju trenutka, samo su neke od značajki koje povezuju dvojicu kipara.

(iz teksta Eveline Berglund, Carl Milles i Ivan Meštrović)

Skip to content