Nakon izlaganja u Galeriji Meštrović, izložba će biti postavljena u osnovnoj školi u Otavicama od 17. do 18. ožujka 2018.

Autorica izložbe

Zorana Jurić Šabić

Grafičko oblikovanje i opremanje izložbe

Josip Rajević, Studio 9

Video animacija

Dragan Đokić, Studio Baranda

Ivan Meštrović i zavičaj

26. siječnja – 14. ožujka 2018.

Galerija Meštrović, Split

Izložba Ivan Meštrović i zavičaj istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost sa zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, s naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela Meštrovićeve sakralne arhitekture: Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Crkvu je Meštrović dovršio u prosincu 1930. godine, a arhiv o izgradnji, arhitektonski nacrti, crteži za dekoraciju kupole te gipsani portreti za vratnice objekta čuvaju se u Muzejima Ivana Meštrovića.

Meštrovićevu povezanost sa zavičajem možemo promatrati i tumačiti na više interpretacijskih razina, ponajprije slijedeći umjetnikovu biografiju, ali i sagledavajući umjetnička ostvarenja nastala u zavičajnim Otavicama (skulpture, slike i arhitektura). Osim toga, unutar teme istražujemo izvore umjetnikova svjetonazora uvjetovana prilikama i okruženjem u kojemu je odrastao. Isto tako, ukazujemo na dvostrano prožimanje utjecaja (i poticaja) između umjetnika i njegova zavičaja, kojemu je upravo zahvaljujući Meštroviću i njegovim graditeljskim ostvarenjima (obiteljska kuća, osnovna škola, antimalarična stanica i obiteljska grobnica) značajno izmijenjen izgled te unaprijeđena infrastruktura tog malenog sela u Dalmatinskoj zagori.

Zato se izložbom stavlja naglasak na Meštrovićevu arhitektonsku ostavštinu te afirmira njegovo djelovanje kao arhitekta, ujedno koristeći suvremene metode prezentacije: film i video-animaciju.

Sveukupno, izložba obuhvaća 14 skulptura u kamenu, bronci i gipsu te dvije slike i dva crteža. Djela dolaze iz fundusa Galerije Meštrović u Splitu, Atelijera Meštrović u Zagrebu i Gradskog muzeja Drniš, kao i iz vlasništva nasljednika Ivana Meštrovića. Osim u splitskoj Galeriji Meštrović, izložba će biti prikazana i u Otavicama, u novobnovljenom prostoru nekadašnje osnovne škole, objektu izgrađenom 1931. godine zalaganjem i marom Ivana Meštrovića te prema njegovim idejnim osnovama.

Skip to content