Nakon izlaganja u Galeriji Meštrović, izložba će biti predstavljena u osnovnoj školi u Otavicama od 17. do 18. ožujka 2018.

Autorica izložbe:
Zorana Jurić Šabić
Grafičko oblikovanje i opremanje izložbe:
Josip Rajević, Studio 9
Video-animacija:
Dragan Đokić, Studio Baranda

26.01.2018. - 14.03.2018.

Ivan Meštrović i zavičaj

Galerija Meštrović, Split

Izložba „Ivan Meštrović i zavičaj“ istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost sa zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, s naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela Meštrovićeve sakralne arhitekture: Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Crkvu je Meštrović dovršio u prosincu 1930. godine, a arhiv o izgradnji, arhitektonski nacrti, crteži za dekoraciju kupole te gipsani portreti za vratnice objekta čuvaju se u Muzejima Ivana Meštrovića.

Meštrovićevu povezanost sa zavičajem možemo promatrati i tumačiti na više interpretacijskih razina, ponajprije slijedeći umjetnikovu biografiju, ali i sagledavajući umjetnička ostvarenja nastala u zavičajnim Otavicama (skulpture, slike i arhitektura). Osim toga, unutar teme istražujemo izvore umjetnikova svjetonazora uvjetovana prilikama i okruženjem u kojemu je odrastao. Isto tako, ukazujemo na dvostrano prožimanje utjecaja (i poticaja) između umjetnika i njegova zavičaja, kojemu je upravo zahvaljujući Meštroviću i njegovim graditeljskim ostvarenjima (obiteljska kuća, osnovna škola, antimalarična stanica i obiteljska grobnica) značajno izmijenjen izgled te unaprijeđena infrastruktura tog malenog sela u Dalmatinskoj zagori.

Zato se izložbom stavlja naglasak na Meštrovićevu arhitektonsku ostavštinu te afirmira njegovo djelovanje kao arhitekta, ujedno koristeći suvremene metode prezentacije: film i video-animaciju.

Sveukupno, izložba obuhvaća 14 skulptura u kamenu, bronci i gipsu te dvije slike i dva crteža. Djela dolaze iz fundusa Galerije Meštrović u Splitu, Atelijera Meštrović u Zagrebu i Gradskog muzeja Drniš, kao i iz vlasništva nasljednika Ivana Meštrovića. Osim u splitskoj Galeriji Meštrović, izložba će biti prikazana i u Otavicama, u novobnovljenom prostoru nekadašnje osnovne škole, objektu izgrađenom 1931. godine zalaganjem i marom Ivana Meštrovića te prema njegovim idejnim osnovama.

POGLEDAJ VIDEO

Muzeji Ivana Meštrovića posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Muzeji Ivana Meštrovića obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj Internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više