Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.

9. veljače – 7. svibnja 2017.

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

Djela Ivana Meštrovića iz fundusa Galerije Meštrović u Splitu i Atelijera Meštrović u Zagrebu mogu se vidjeti na izložbi Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. koja se održava u muzeju Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu od 9. veljače do 7. svibnja 2017. Izložba prikazuje stotinjak ključnih djela austrijskih i hrvatskih umjetnika koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće formirali novi umjetnički izričaj u slikarstvu, kiparstvu i arhitekturi u okviru europskog fin de siècla. U ovome pregledu neizostavan je rani opus Ivana Meštrovića koji je neka od svojih najvažnijih remek-djela ostvario za vrijeme studija na bečkoj Akademiji.

Izložba “Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.” predstavit će po prvi put istodobno djela zagrebačkih i bečkih protagonista secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture. Na izložbi će se tako moći usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Rječite će biti usporedbe bečke i zagrebačke arhitekture kroz ostvarenja Otta Wagnera, Josefa Hofmanna, Adolfa Loosa te Vjekoslava Bastla, Aladara Baraniaya ili Viktora Kovačića.

Izložba će pokazati uspon nove generacije slikarica koje postaju ravnopravni sudionici modernih promjena. Antonija Krasnik i Nasta Rojc učile su slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod uplivom bečke secesije. Kroz navedene umjetničke grane obrađene su teme zajedničke bečkoj i zagrebačkoj kulturi na prijelazu stoljeća: teme o smislu čovjekova postojanja, krajolici prožeti umjetnikovim subjektivnim doživljajem prirode, kavane kao novi forumi razmjena ideja te tema žene kao ultimativnog motiva razdoblja. Razdoblje “gesamtkunstwerka” karakterizira način života prožetog umjetnošću koja objedinjuje sve segmente čovjekova života: od interijera u kojem boravi do eksterijera koji ga okružuje. (Vugrinec, P., www.gkd.hr)

Skip to content