Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše

MUZEJSKO-GALERIJSKI PROSTOR GALERIJA SVETA SRCA, De Villeov uspon 8, Pula

Izložba MEŠTROVIĆ: Sv. Ivan Krstitelj

AUGUSTOV HRAM, Forum b.b. Pula

Izložba MEŠTROVIĆ: Rimska Pietà

GALERIJA AMFITEATAR, Flavijevska ulica, Pula

Organizacija izložbe:

Arheološki muzej Istre
Muzeji Ivana Meštrovića

Autorica izložbene koncepcije

Zorana Jurić Šabić

Autorice izložbe:

Zorana Jurić Šabić
Lana Majdančić
Maja Šeparović Palada
Barbara Vujanović

Autor likovnog postava:

Mauricio Ferlin

Meštrović: Otisci duše

17. svibnja – 27. listopada 2019.

Galerija Sveta Srca, Pula

Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića

Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše posvećena je jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti. Počevši od ranih dječačkih uradaka pa sve do smrti, religiozni motivi zauzeli su veći dio njegova kreativnog interesa, a njegovo ikonografsko promišljanje oblikovalo je interijere mnogih sakralnih prostora.

Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđelā u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu

Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Skip to content