Ovogodišnja Noć muzeja odvija se pod sloganom “Muzeji i nova publika”

Noć muzeja kod Meštrovića u Splitu i Otavicama

Ovogodišnja Noć muzeja odvija se pod motom „Muzeji i nova publika“ a Muzeji Ivana Meštrovića pripremili su programe na muzejskim lokacija u Splitu i Otavicama.

Atelijer Meštrović zatvoren je zbog rekonstrukcije.

SPLIT 
GALERIJA MEŠTROVIĆ

NOĆ MUZEJA, 26. siječnja 2024.
17:00 – 23:00

Sažetak programa

Prošla godina protekla je u znaku 140. obljetnice Meštrovićeva rođenja i velike retrospektivne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori koja još uvijek traje, a ujedno izlaže veliki broj djela iz stalnog postava Galerije Meštrović. Stoga smo u središnjim dvoranama u prizemlju i na katu priredili multimedijalnu instalaciju Ivana Marušića Klifa. Njome prikazujemo Meštrovićeve (nedostajuće) radove, ali i lik samog umjetnika − pri radu, na odmoru, s obitelji…

Pripremili smo i edukativan sadržaj – na katu Galerije Meštrović uprizorit ćemo dramsku pričaonicu ‘Priče iz šešira’, koja se temelji na Meštrovićevu periodu života provedena u Splitu, dok će u prizemlju biti postavljena „kreativna stanica“ za samostalni rad i igru s raznovrsnim materijalima.

Raspored događanja

17:00 – 23:00     Stalni postav Galerije Meštrović

U Galeriji Meštrović izložena su remek-djela Ivana Meštrovića kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva. Meštrović je gradio po vlastitoj zamisli (1931. – 1939.) kao dom svoje obitelji, ali i prostor za rad i izlaganje. Razgledajte nekadašnju Blagovaonicu, Sakralnu, Studijsku i Secesijsku dvoranu, te ponovno otkrijte Meštrovićeva remek-djela poput Joba i Velike Pietà.

17:00 – 23:00    Multimedijalna instalacija „Strah od praznine“ Ivana Marušića Klifa

Koristeći kao sirovinu fotografije Zorana Alajbega, ali i arhivske fotografije, novinske isječke te svojevrsnu Meštrovićevu „foto-biografiju“, Ivan Marušić Klif je preoblikovao preuzeti materijal kroz medij video projekcija i tehniku video animacije. Umjesto kiparskim tijelima, postav ispunja svjetlom, zvukom i pokretnom slikom, te nas uvodi u hipnotičan svijet Meštrovićeva kiparskog stvaralaštva.

17:00 – 18:00     Pričaonica „Priče iz šešira“ Jasmine Aleksandre Žiljak

U drugoj izvedbi dramskog programa ‘Priče iz šešira’ pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak mladu publiku će uvesti u razdoblje Meštrovićeva života provedenog u Splitu. Koristeći tehniku Kamisihibai kazališta djeci se pruža mogućnost interaktivnog sudjelovanja i upoznavanja sa zanimljivostima iz kipareva života koje nam često ostaju skrivene. Program je podržala TZ Grada Splita.

17:00 – 23:00   Pop-up radionica „Papirnate lutke“

Pop-up radionica posjetiteljima svih uzrasta daje priliku da nakratko skoknu u kreativno stvaranje i steknu novu vještinu. Prema Meštrovićevoj skulpturi ‘Bosanac na konju’, koju je izradio u ranom djetinjstvu, izrađivat ćemo lutke konjanika. Slobodna forma radionice dozvoljava uključivanje u bilo kojem trenutku, a bude li potrebna pomoć, tu je muzejska pedagoginja.

OTAVICE
CRKVA PRESVETOG OTKUPITELJA / KULTURNI CENTAR OTAVICE

NOĆ MUZEJA, 26. siječnja 2024.

16:00 – 22:00 h

Sažetak programa

U Noći muzeja razgledajte stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Nakon sanacije kupole, restauracije kamene građe i reljefa u unutrašnjosti, te postavljanjem unutarnje rasvjete, crkvica je zasjala u novom ruhu.

U Kulturnom centru Otavice posjetite izložbu „Zavičaj kao vrelo nadahnuća: Tradicija Dalmatinske zagore u umjetnosti Ivana Meštrovića“, nastalu prema autorskoj koncepciji kustosice Lucije Ečim. Kroz priču ispričanu fotografijama Meštrovićevih skulptura, opisima tradicijskih elemenata i popratnim izlošcima, izložba obrađuje tematiku Meštrovićeve inspiracije folklorom njegovog zavičajnog kraja.

Raspored događanja

16:00 – 22:00     Stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja

Crkvu Presvetog Otkupitelja Ivan Meštrović je izgradio u svojim zavičajnim Otavicama (1928. – 1930.). Zamislio ju je kao grobnicu za sebe i svoju obitelj, te kao crkvu na korist stanovnika svog rodnoga kraja. Meštrović je pokopan u crkvi 24. siječnja 1962. godine. Grobni dio nalazi se u kripti pod zemljom, dok se u crkvenom prostoru, prema Meštrovićevoj želji, odvija božja služba.

18:00 – 22:00     Izložba „Zavičaj kao vrelo nadahnuća: Tradicija Dalmatinske zagore u umjetnosti Ivana Meštrovića“ – Kulturni centar Otavice

Kroz odabrana umjetnička djela Ivana Meštrovića, izložba obrađuje sedam aspekata kulturne baštine Dalmatinske zagore: običaje i vjerovanja vezane uz brak, rođenje i smrt, tradicijske igre i igračke, heroje narodnih predaja, drnišku narodnu nošnju i kulturu glazbe drniškoga kraja. Cilj izložbe je ukazati na prisutnost tradicije u Meštrovićevoj umjetnosti te važnost njezina očuvanja.

Napomena: Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2024. godine u radnom vremenu od 11 – 15:00 svakog dana, osim nedjeljom i ponedjeljkom.

Program je u Noći muzeja na lokaciji Galerije Meštrović posjetitlo 1103 posjetitelja, a u Otavicama 120 posjetitelja.

Skip to content