Izložbu “Meštrović: retrospektiva” moguće je posjetiti u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu do 3. ožujka 2024.

Otvorena izložba „Meštrović: Retrospektiva“ u Klovićevim dvorima

U Galeriji Klovićevi dvori 22. studenoga svečano je otvorena izložba “Meštrović: Retrospektiva”. Riječ je o izložbi Meštrovićevih skulptura organiziranoj u suradnji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije Klovićevi dvori, a povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija te pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske. Ovo je drugi put da Klovićevi dvori postaju „dom Ivana Meštrovića“. Naime, 1983. godine tek pošto je otvorena Galerija Klovićevi dvori organizirana je izložba prigodom 100. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. To je jedan od razloga zašto su Klovićevi dvori otvorili vrata obljetničkoj izložbi i prigodom 140. obljetnice rođenja.

Na svečanom otvorenju izložbe, uz predstavnike obitelji Meštrović, sudjelovali su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Uprave OTP banke d.d., koja je generalni sponzor izložbe, Balazs Bekeffy, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanik Predsjednika RH Zlatko Zima, te predstavnici drugih institucija i gosti.

Izložba je dočekana s velikim nestrpljenjem stručne i zainteresirane javnosti jer je riječ o izložbi velikog opsega koja donosi pregled Meštrovićeva opusa od dječačkih dana, preko struktura iz prve religiozne faze do zrelog umjetničkog stvaralaštva. Širina umjetničkog izričaja i tehnika razvidna je u opusu 200 predstavljenih skulptura, od kojih su neke po prvi put pred očima javnosti. Skulpture su stigle iz Tate Gallery u Londonu, Leedsa, Ljubljane, Beograda, Rima i Praga, muzejskih ustanova i privatnih zbirki, a najveći dio njih, čak 135, iz Muzeja Ivana Meštrovića i njegovih sastavnica Galerije Meštrović (54) te Atelijera Meštrović (79) kao i Spomen galerije Ivana Meštrovića Vrpolje (2).

Ova zahtjevna izložba organizirana je zahvaljujući trudu organizatora Galerije Klovićevi dvori i Muzeja Ivana Meštrovića na čelu s ravnateljima Antoniom Picukarićem i Sandrom Grčić Budimir. Autorice izložbe su Petra Vugrinec (Galerija Klovićevi dvori) i Barbara Vujanović (Muzeji Ivana Meštrovića), a kustosica izložbe je Iva Sudec Andreis (Galerija Klovićevi dvori). Velik broj ljudi radio je na pripremi izložbe, njenom osmišljavanju i izvedbi, a kao jedan od najvećih izazova bilo je izmještanje skulptura i dopremanje u Klovićeve dvore zbog njihove vrijednosti, ali i zahtjevnosti zbog opsega i težine.

Na otvaranju izložbe ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir rekla je: „Danas u Galeriji Klovićevi dvori s kojom smo organizirali ovu značajnu izložbu kako bismo obilježili 140. obljetnicu rođenja Ivana Meštrovića, u jednoj od rijetkih kulturnih ustanova u Zagrebu koju potres nije razrušio, slavimo život i djelo Ivana Meštrovića, ali i svjedočimo krhkosti života uopće. Meštrović se za života potrudio da iza njega ostane veliki broj djela koja će ga slaviti do besmrtnosti i zbog toga s pravom možemo slaviti njegov 140. rođendan! Ponosni Hrvat, a građanin svijeta i danas je ovdje okupio toliki broj štovatelja. Svi Vi došli ste se na neki način pokloniti se njemu, i na tome Vam iskreno zahvaljujem!“ Grčić Budimir potom je dodala: „Čuvati ostavštinu, dostojanstveno promovirati Meštrovićev znak i značaj, i dopustiti suvremenim autorima da se na tom izvoru nadahnjuju, stvaraju nova djela te iznova interpretiraju Meštrovićev život i djelo, naš je poziv i poslanje.“

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić podijelio je sljedeće: „,Prije četrdeset godina u ovome je prostoru otvorena izložba posvećena Ivanu Meštroviću i stotoj obljetnici njegova rođenja koja je značila svojevrsnu prekretnicu u recepciji života i djelovanja tog umjetnika. Tom se izložbom Meštrović vratio u fokus javnosti te je njome započeta revalorizacija hrvatske moderne umjetnosti. Na tom smo tragu nastavili djelovati punih 40 godina… Ovom smo izložbom građanima željeli pokloniti nesvakidašnji doživljaj te smo cijelu našu galeriju pretvorili u Meštrovićev hram u kojem ćemo puna tri mjeseca svetkovati i slaviti veličinu umjetnosti našeg naroda”.

Otvarajući izložbu, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je „Meštrović bio univerzalni umjetnik, arhitekt, kipar, slikar, pisac, čija djela svjedoče dubini njegove kreativnosti”. Također, dodao je da je Meštrović „ istinski hrvatski domoljub koji je većinu opusa posmrtno ostavio domovini Hrvatskoj“. „Njegova umjetnička ostvarenja nisu samo nacionalno blago već su i univerzalno naslijeđe koje nadilazi granice i povezuje nas s drugim narodima i umjetničkim izrazima… Predivni krajolici od Otavica, Splita, Sinja, Knina, Drniša, Šibenika, pa sve do rodnog Vrpolja – svaki kutak naše domovine postao je pozornica na kojoj slavimo njegovo stvaralaštvo”.

Nakon svečanog otvorenja uzvanici i gosti su imali prigodu razgledati izložbu uz stručno vodstvo autorica izložbe Barbare Vujanović i Petre Vugrinec, te kustosice Ive Sudec Andreis koje su s uzvanicima podijelile razloge osobnog angažmana na pripremi izložbe tijekom tri godine, a koji se sastoje u tome da se stručnjaku jednom u životu ukaže prilika rada na izložbi ovolikog opsega, i to izložbe radova neponovljivog umjetnika kakav je Meštrović. Svoj angažman sažele su u riječi: „čast i ponos“.

Izložbu je moguće posjetiti do 3. ožujka. Galerija Klovićevi dvori otvorena je svaki dan, osim ponedjeljkom, od 11 do 19 sati. Više o najavama i ulaznicama saznajte ovdje.

 

Skip to content