Zoran Alajbeg fotografijom se bavi od 1978. godine, a pripada generaciji splitskih autora s kraja 20. stoljeća koji djeluju pod okriljem Fotokluba Split

Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega

U atriju Meštrovićevih Crikvina – Kaštilca, na adresi Šetalište Ivana Meštrovića 39, 21. rujna otvorena je izložba u povodu 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića “Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega”.

U programu otvaranja sudjelovali su ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir, stručna suradnica na izložbi Sandi Bulimbašić, autorica i kustosica izložbe Zorana Jurić Šabić te Zoran Alajbeg, autor fotografija, uz glazbenu pratnju na gitarama Dua Vermeer (Silvija Escamilla i Natan Zlodre). Tom prigodom istaknuto je kako je izložba plod dugogodišnje suradnje fotografa Zorana Alajbega s Muzejima Ivana Meštrovića. U gotovo dva desetljeća Alajbeg je napravio više od 3500 fotografija Meštrovićevih djela po narudžbi Muzeja Ivana Meštrovića za fotografski arhiv u različitim prigodama, a na svjetlo dana ovom izložbom izlaze najposebnije od njih koje svjedoče koliko Meštrović inspirira druge umjetnike na stvaranje novih umjetničkih djela. Osim toga, one donose i sasvim novi pogled na neka od najpoznatijih djela. Sam autor ovim radovima udahnuo je “novi život” Meštrovićevim skulpturama, a na otvaranju izložbe zaključio je: “Ovo je izložba koja slavi velikog Ivana Meštrovića!”
Posjetitelji izložbe u jedinstvenom ambijentu Meštrovićevih Crikvina moći će doživjeti Meštrovićeve skulpture viđena objektivom drugog umjetnika, a fotografije su postavljene u tehnici ispisa na kompozitne aluminijske ploče formata 100 x 150 cm kojih je 28.

Zoran Alajbeg fotografijom se bavi od 1978. godine, a pripada generaciji splitskih autora s kraja 20. stoljeća koji djeluju pod okriljem Fotokluba Split. Prvotnu inspiraciju nalazi u vizurama rodnog grada Splita, a od 1992. godine posebno se ističe kao autor fotografija hrvatske kulturno-povijesne baštine. Zaposlen je kao fotograf u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a suradnik je brojnih kulturnih institucija u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na više samostalnih i skupnih izložbi. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Živi i radi u Splitu.

Posjetitelji izložbu mogu razgledati u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu svakim danom od 9 do 19 h do 31. listopada, osim ponedjeljkom kad muzej ne radi. Ulaz na izložbu je slobodan.

Skip to content