Velika retrospektivna izložba donosi 200 Meštrovićevih skulptura, od čega 134 iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića

Otvorenje izložbe „Meštrović: Retrospektiva“ 22. studenoga u Zagrebu

Dugo najavljivana i dvije godine planirana izložba „Meštrović: Retrospektiva“ 22. studenoga bit će svečano otvorena u Zagrebu u Galeriji Klovićevi dvori u 19 sati, a gotovo 200 skulptura bit će raspoređene na svim etažama Klovićevih dvora do 3. ožujka 2024. Riječ  je o izložbi koju Muzeji Ivana Meštrovića organiziraju s Galerijom Klovićevi dvori prigodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija te Vlade Republike Hrvatske.

Tom prigodom, u Galeriji Klovićevi dvori 21. studenoga organizirana je konferencija za medije na kojoj su govorili u ime organizatora ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir te ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, autorice izložbe dr. sc. Barbara Vujanović i dr. sc. Petra Vugrinec, Nikola Mikša, član uprave OTP banke, generalnog sponzora izložbe te Rumjana Meštrović, supruga dr. sc. Mate Meštrovića.

Tom prigodom sudionici konferencije izrazili su zadovoljstvo što je nakon dvije godine planiranja i organiziranja došao dan otvaranja izložbe u kojoj je sudjelovao velik broj ljudi u opsežnim i kompliciranim pripremama, ali da su se tom poslu odazvali istinski zaljubljenici u umjetnost i poštovatelji Ivana Meštrovića. 1983. godine, u Galeriji Klovićevi dvori prvi put je postavljena neka Meštrovićeva izložba, i to prigodom 100. obljetnice rođenja, a četrdeset godina poslije Meštrovićem iznimni kiparski opus bit će predstavljen publici iznova u Klovićevim dvorima. Jedinstvena je ovo prilika da se Meštrovića iznova upozna i susretne kroz radove u mramoru, bronci, drvetu, sadri itd. Umjetnički genij, stanovnik svijeta, intelektualac bogatog i zanimljivog društvenog života, iako mnogo puta propitivan u svom umjetničkom izričaju i sadržaju komuniciranom u javnom diskursu u svoje vrijeme, danas više no ikad svjedoči koliki je bio njegov značaj za hrvatsko umjetničko jučer, danas i sutra, složni su govornici na konferenciji s posebnom pozivnicom publici da do 3. ožujka iskoristi ovu jedinstvenu priliku u kojoj je 200 Meštrovićevih djela na jednom mjestu. Sve to ne bi bilo moguće bez domaćih i inozemnih institucija, obitelji Meštrović te privatnih kolekcionara koji su svoja djela posudili i omogućili njihovo postavljanje u Zagrebu.

Svečano otvorenje bit će upriličeno 22. studenoga s početkom u 19 sati, a Galerija Klovićevi dvori objavila je posebne upute za sve uzvanike zbog iznimnog interesa za Meštrovićevu izložbu. Naime, posjetitelji su zamoljeni za razumijevanje pri ulazu na izložbu. Zbog postava izložbe na sve tri etaže Klovićevih dvora, te iz sigurnosnih razloga regulirat će se ulazak na izložbu na dan otvorenja. Galerija će taj dan biti otvorena do 23 sata te će svi koji imaju pozivnicu do tog vremena moći razgledati izložbu.

Skip to content