U Noći muzeja 27. 01. 2023. godine u Galeriji Meštrović u Splitu predstavljen je „Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe“ pripremljen u suradnji sa Županijskom udrugom slijepih

„Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe“

U Noći muzeja 27. 01. 2023. godine u Galeriji Meštrović u Splitu predstavljen je „Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe“. Audiovodič je tiskan 2020. godine, kako bi se osobama oštećena vida omogućio doživljaj stalnog postava Galerije Meštrović na njima pristupačan način. Na predstavljanju „Audiovodiča“ su sudjelovali predsjednik Županijske udruge Slijepih Ivan Tokić, mag. rehabilitacijske edukacije Anđela Čeprnja, a ispred Muzeja Ivana Meštrovića ravnateljica Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, voditeljica marketinga, promidžbe i odnosa s javnošću Vesna Bulić Baketić te Maja Šeparović Palada, viša kustosica i autorica projekta.

Muzeji Ivana Meštrovića, odnosno Galerija Meštrović primjer je kulturne ustanove koja se projektima više kustosice Maje Šeparović Palada pozicionirala na vodeće mjesto poštujući ljudska prava u procesu demokratizacije kulturne baštine (S. Radovanlija Mileusnić, Vijesti iz svijeta muzeja, newsletter, br. 54, 16. 1. 2018. MDC, www.mdc.hr). Nakon pionirskog rada na izvedbi reljefnih razglednica s motivima Meštrovićevih crteža za slijepe, slabovidne i videće osobe (ostvarenih u suradnji sa Županijskom udrugom slijepih Split te nastavnicom likovne kulture Jasenkom Splivalo i grupom Baština, nama je stalo! splitske Prve gimnazije, 2004.), kao i lako razumljivih publikacija namijenjenih osobama s intelektualnim poteškoćama (2017., 2019., 2022.), koje se mogu smatrati jedinstvenim primjerom uključivosti u hrvatskom muzejskom izdavaštvu, Maja Šeparović Palada osmislila je i napisala audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe. Na njegovoj realizaciji sudjelovali su stručnjaci iz područja kulture, edukacijske rehabilitacije, produkcije zvučnih knjiga, te slijepe i slabovidne osobe iz Županijske udruge slijepih Split, koja je vodič i financirala.

Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe pruža priliku osobama oštećena vida da, slušajući zvučni zapis, samostalno razgledaju prostor i opipaju jedanaest izloženih skulptura. Vodič detaljno opisuje vizualne elemente izložbe te izgled i veličinu skulptura, uključujući informacije o njihovu smještaju. Isto tako, pomažući im pri kretanju izložbenim postavom, donosi i druge zanimljivosti o muzeju. Sadržaj vodiča dostupan je putem reproduktora, diktafona i mp3 uređaja, a zvuk se reproducira preko slušalica ili zvučnika.

Ovaj audiovodič koristan je izvor znanja, inspiracije i kreativnosti slijepim i slabovidnim posjetiteljima Galerije Meštrović, a izrađen je s ciljem poboljšanja njihove društvene uključenosti te promicanja uživanja jednakih prava za sve osobe, neovisno o njihovim fizičkim ili mentalnim ograničenjima.

Slijepi i slabovidni posjetitelji mogu u Galeriji Meštrović zatražiti „Audiovodič“ putem uređaja: reproduktor, diktafon i MP4. Preporučamo prethodnu najavu putem e-maila: mim@mestrovic.hr ili telefonom na broj 021/340 800.

Radijski prilog koji donosi iskustva sudionika projekata s opisom načina korištenja poslušajte ovdje.

Skip to content