Autorica koncepcije izložbe, kustosica
Maja Šeparović Palada

Autorica likovnog postava izložbe
Renata Waldgoni

Oblikovanje opreme izložbe i kataloga
Rafaela Dražić

Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu

20. siječnja – 20. veljače 2016.

Galerija Meštrović, Atelijer za modeliranje gline, Split

Spomenik starohrvatskom biskupu Grguru Ninskom (X. stoljeće) najpoznatiji je splitski, ali i Meštrovićev javni spomenik te najveći u njegovom opusu. Visok je 7,58 metara, vrsno je i zanatski zahtjevno modeliran i odliven u broncu te je prema autorovoj želji postavljen na Peristil Dioklecijanove palače 1929. godine za koji je prostor i zamišljen kao site-specific.

U sklopu izložbe Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu, kao i pripadajućem katalogu, govorimo o nastanku i razvoju ideje spomenika (1919. – 1927.), navodimo idejno-politički kontekst provedbe izvedbe koji će od samog početka dominirati nad umjetničkom i likovnom izvedbom, donosimo okolnosti postavljanja spomenika (1929.), razmontiranja i uklanjanja (1941.) te ponovnog smještanja na drugu lokaciju (1954.), pretpostavljamo razloge zbog kojih je Ivan Meštrović odlučio odustati od prve inačice spomenika čiji se brončani odljevi nalaze u javnim prostorima gradova Varaždina i Nina.

U katalogu izložbe sintetiziramo dosadašnje spoznaje i donosimo nova saznanja. Preko korištene literature, arhivske građe, skica i studija te crteža i arhitektonskih nacrta za spomenik, kao i fototečne građe, ovaj rad pruža cjelovit pregled teme – ponajprije iz optike vremena u kojemu je spomenik nastao i kroz stajalište Ivana Meštrovića. Isto tako, donosimo podatke o odnosima Meštrovića i njegovih suvremenika koji su bili angažirani oko spomenika Grguru Ninskom (dr. Ivo Tartaglia, don Frane Bulić, dr. Ljubo Karaman i drugi).
Na izložbi Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu izloženo je pet studija prve i druge inačice spomenika, u bronci i u gipsu. Referentni arhitektonski nacrti i crteži predstavljeni su reprodukcijama. Izlošci su iz fundusa Atelijera Meštrović u Zagrebu i Galerije Meštrović u Splitu, Muzeja grada Drniša, Muzeja grada Iloka i Galerije umjetnina u Splitu. Većina muzejske građe do sada nije bila predstavljena javnosti.
Korištene fotografije nalaze se u Muzeju grada Splita, Konzervatorskom odjelu u Splitu, Gliptoteci i Arhivu za likovne umjetnosti HAZU u Zagrebu, Galeriji Meštrović i Atelijeru Meštrović, a arhivska građa pohranjena je u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, Konzervatorskom odjelu u Splitu, Sveučilištu Notre Dame u SAD-u, Galeriji Meštrović i Atelijeru Meštrović te Državnom arhivu i Zakladi Karlo Grenc u Splitu.
Tijekom izložbe odvija se projekcija filma Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom autora Radovana Ivančevića (Filmoteka 16, Zagreb, 1976.).

Skip to content