Izložba „Umjetnička vizija na papiru“ u Kulturnom centru Otavice, nekadašnjoj osnovnoj školi iz 1931. prema ideji Ivana Meštrovića

U Meštrovićevim Otavicama postavljena izložba crteža

U Kulturnom centru u Otavicama u ponedjeljak, 23. listopada otvorena je izložba „Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića“. Izložba je otvorena u nekadašnjoj osnovnoj školi, a danas Kulturnom centru Otavice, i to s ciljem obilježavanja 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. Domaćin izložbe bila je Općina Ružić koja upravlja Kulturnim centrom, a zahvaljujući suradnji s načelnikom Daliborom Durdovom, kao i Etno udrugom Petrovo polje koji zajedno dugi niz godina doprinose očuvanju kulturne baštine i promoviranju lika i djela Ivana Meštrovića koji je potekao iz ovoga kraja, a postao stanovnikom svijeta.

Na otvaranju, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir istaknula je kako je obljetničku godinu obilježio niz izložbi i programa poput izložbe „Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića“ koja je na početku godine otvorena u Splitu, a koncem godine postavljena je i u Otavicama. Osim toga, u Muzeju Cetinske krajine postavljena je izložba „Umjetnost kao molitva“ kako bi Meštrovićeva umjetnost bila dostupna što široj publici. Slavljeničku godinu zaokružit će velika retrospektivna izložba s više od 200 djela, a bit će postavljena u Galeriji Klovićevi dvori od 22. studenog 2023. do 3. ožujka 2024. Svi ti dijelovi mozaika pokazuju kako je Meštrovića jednako važno prikazati u malim i velikim sredinama, jer je njegova ostavština upućena svima, istaknula je.

Autorica izložbe Zorana Jurić Šabić, govoreći o izložbi istaknula je ulogu Viktora Popovića s kojim realizirala ovaj likovni postav. U Splitu je bilo izloženo 140 crteža i 1 video animacija, a sukladno prostornim mogućnostima izložba u Otavicama postavljena je u sažetom, ali jednako vrijednom postavu. Crteži i video postavljeni su kroz tematske cjeline Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura. Osim toga, autorica Šabić Jukić istaknula je važnost Meštrovićeve prisutnosti u njegovu kraju u kojem Muzeji Ivana Meštrovića djeluju na lokaciji Crkve Presvetog Otkupitelja. Zahvalila je i Etno udruzi Petrovo polje te učenicima Osnovna Škola Ivan Meštrović u Gradcu koji su bili na otvaranju na čuvanju i promicanju Meštrovića.

Dalibor Durdov, načelnik Općine Ružić istaknuo je važnost ovakvih događaja u kraju, posebno obzirom na mlade koji su nazočili otvaranju i koji u Meštrovićevu primjeru mogu naći uzor za vlastitu budućnost. Pozvao ih je da ih ponos na rodni kraj i Meštrovićev uzor prati u životu.

Izložba će biti otvorena od 23. do 29. listopada, od 12 do 18 sati svaki dan, a dio je to ovogodišnjeg programa kojim Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju 140. obljetnicu rođenja svoga naslovnika.

Osim toga, izložba je dostupna i u virtualnom izdanju koje donosi 140 crteža i 1 video animaciju. Autor video animacija je Dragan Đokić,  dizajn online izložbe priredio je Josip Rajević, a možete je posjetiti ovdje.

Izložba je ostvarena zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Ružić i Grada Splita te sredstvima Muzeja Ivana Meštrovića.

Skip to content