U vrtu Galerije Meštrović, 20. srpnja otvorena je izložba radova akademskog kipara Hrvoja Dumančića u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića

Umjetnik kod Meštrovića: Hrvoje Dumančić

U vrtu Galerije Meštrović, 20. srpnja otvorena je izložba radova akademskog kipara Hrvoja Dumančića u sklopu ciklusa “Umjetnik kod Meštrovića” koji Muzeji Ivana Meštrovića organiziraju u sklopu Splitskog ljeta.

Hrvoje Dumančić zagrebački je kipar, poznat po osnovnom motivu konja koji obrađuje kroz različite kiparske tehnike. Ove godine u Splitu i Galeriji Meštrović predstavio je svoj osebujni autorski projekt nastao u okviru njegova doktorskog studija. Riječ je o skulpturi konja nazvanog “Zaboravljene emocije”. Savršenih linija, izrađen u sadri, veliki bijeli konj Dumančićeva je kiparska interpretacija igračke iz djetinjstva – konja za njihanje. Upitan što ga je motiviralo da igračku pretvori u skulpturu odgovorio je kako je to odraz njegove djetinje želje. Naime, on sam nije imao konja za njihanje nego se na konjiću za njihanje mogao igrati samo kod rodbine. Djetinja želja za konjem za njihanje izrasla je u potrebu da temu igračke iz djetinjstva obradi u doktorskom radu postavljajući pitanje može li umjetnost evocirati uspomene iz djetinjstva. Provođenjem istraživanja došao je do odgovora da ne samo da može, nego uglavnom izaziva pozitivne emocije. Visok 230 cm i dug 236 cm, Dumančićev konj “Zaboravljene emocije” poziva na igru i njihanje i odraslog čovjeka. 
Osim toga, ova izložba donosi i jedno umjetničko iznenađenje, to je brončani kip nazvan “Uspomena”. Nastao je tako da je glineni izvornik prvotnog rada konja za njihanje ostao u ateljeu 8 mjeseci. Osušio se i glina se raspukla. Kad ga je autor u tom stanju zatekao u ateljeu shvatio je da taj rad mora dobiti svoj brončani odljev. Simbolika ovoga rada sadržana je u nazivu kipa “Uspomena”. Pukotine koje su se dogodile na glinenom kipu su ono što se dogodi u životu, mnogo stranputica, uspona i padova, i one čine uspomene, a onoga tko ih proživi čine snažnijim. Stoga Dumančić, slijedeći i stil japanske tehnike i filozofije kintsugi pukotine ovjekovječuje u brončanom kipu.

Ova je izložba stoga s jedne strane izraz dječje naive i radosti, a s druge odraslo prihvaćanje života sa svim brazdama i pukotinama. Nazivi radova “Zaboravljene emocije” i “Uspomena” snažno progovaraju o tome, a susret s dvometrenim konjima dojmljiv je za svakoga tko se s njima susretne.

Osim toga, glavna skulptura “Zaboravljene emocije” i njegove inačice u različitim tehnikama postavljena je u Meštrovićevu ateljeu za glinu gdje se događa pravi dijalog tradicionalnog i suvremenog te opravdanje naziva Umjetnik kod Meštrovića, a skulptura “Uspomena” centralni je izložak u vrtu Galerije Meštrović i pozivnica svakom posjetitelju da uđe u Galeriju.

Izložbu je moguće posjetiti do 6. listopada, svakim danom (osim ponedjeljka) od 9 do 19 sati, a ovogodišnje izdanje Umjetnika kod Meštrovića završit će humanitarnom kreativnom radionicom za djecu i mlade koju će voditi sam autor Hrvoje Dumančić. U programu će sudjelovati mladi iz Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral, koji su naši redoviti gosti na kreativnim radionicama, a autor će ih upoznati s tehnikama rada u glini.

Skip to content