Planirajte razgled muzeja uz stručno vodstvo

Upoznajte Ivana Meštrovića uz stručno vodstvo Muzeja Ivana Meštrovića

Muzeji Ivana Meštrovića djeluju na četiri lokacije u Splitu, Zagrebu i Otavicama. Sjedište muzeja je u Galeriji Meštrović u Splitu, ujedno i najposjećenijoj muzejskoj lokaciji ove ustanove s više od 32 tisuće posjetitelja godišnje. Osim toga u Splitu je smješten i kompleks Meštrovićevih Crikvina – Kaštilca s crkvom sv. Križa u kojoj se nalazi poznato Meštrovićevo djelo Raspeće Veliko i ciklus reljefa izrađenih u drvu s 28 scena iz Kristova života. Split je bio važno mjesto u Meštrovićevu životu jer tu dolazi na školovanje iz malenih Otavica, i upoznaje se s prvim koracima u umjetničkom smislu. Osim toga, sudjeluje u javnom životu te Splitu poklanja i javne spomenike koji su danas simboli grada, među ostalim Grgura Ninskog i Marka Marulića.

U Meštrovićevim Otavicama kod Ružića nalazi se Crkva Presvetog Otkupitelja, koja je ujedno i obiteljska grobnica i posljednje počivalište Ivana Meštrovića i njegove obitelji. Zdanje je napravljeno na uzvišenju Glavica, ispod kojeg se prostire Petrovo polje, posjetitelji mu mogu pristupiti samostalno, ali razgled crkve je moguć samo u radno vrijeme muzeja.

Zagrebački Atelijer Meštrović u Mletačkoj 8 nekadašnja je kuća obitelji Meštrović u kojoj je živio zajedno sa svojom prvom ženom Ružom Meštrović rođenom Klein nakon školovanja u Beču te boravka u Parizu, Rimu, Cannesu i Londonu. Današnji muzej baštini spomen na obiteljski život i umjetničko stvaralaštvo Ivana Meštrovića, ali i društveni značaj u zagrebačkim i inozemnim krugovima. Zbog radova na rekonstrukciji muzej je zatvoren za posjetitelje do daljnjega.

Kako bi posjetitelji mogli saznati više o životu i djelu Ivana Meštrovića muzeji pružaju mogućnost stručnog vodstva:

  1. Informatorsko vodstvo – muzejski informatori na hrvatskom i drugim stranim jezicima upoznaju vas s osnovnim informacijama o životu i djelu Ivana Meštrovića u Galeriji Meštrović i/ili Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu. (50,00 EUR)
  2. Kustosko vodstvo – povjesničari umjetnosti, muzejski kustosi i muzejski savjetnici na stručan i iscrpan način omogućit će vam dublje upoznavanje umjetničkog opusa i značaja Ivana Meštrovića i njegove ostavštine u Galeriji Meštrović i/ili Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu. (120,00 EUR)
  3. Kostimirano vodstvo – interpretatorica baštinskog lika Olge, supruge Ivana Meštrovića putem storytelling iskustva uvodi vas u poseban doživljaj života obitelji Meštrović u Galeriji Meštrović. (150,00 EUR)

Za dogovor termina potrebno je izvršiti prethodnu najavu putem e-maila na adresu: marketing@mestrovic.hr

Cjenik je dostupan ovdje.

Skip to content