Muzejski program kao primjer dobre prakse: kulturni proizvodi za novu publiku

Prezentacija programa „Meštrovićev pjat kod Dujke“ licenciranim interpretatorima baštine projekta DSD

Na poziv voditeljice i autorice projekta Dalmacija Storytelling Destinacija Renate Tešija 7. prosinca Muzeji Ivana Meštrovića organizirali su prezentaciju programa „Meštrovićev pjat kod Dujke“ licenciranim interpretatorima baštine u Splitu.
Dalmacija Storytelling Destinacija projekt je Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije kojim se želi očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije. U projektu su u edukacijskom procesu sudjelovali i Muzeji Ivana Meštrovića razvijajući dva baštinska lika – Ružu i Olgu Meštrović, a treći je u procesu razvoja u sklopu ovogodišnje obuke.
„Ovaj jedinstven spoj javnog i privatnog sektora u službi promocije kulturne baštine izvrstan je primjer razvoja kulturno-turističkog proizvoda. Sada svi koji žele organizirati storytelling izlet na temu Meštrovića mogu priču zaokružiti autentičnom gastro ponudom kakvu su jeli Meštrovići,“ izjavila je Tešija.
U dvodnevnom programu interpretatorima baštine u Splitu kao primjer dobre prakse prezentiran je projekt „Meštrovićev pjat kod Dujke“ nastao u suradnji muzeja i konobe Dujkin dvor. Ovaj naizgled neobičan spoj muzejske djelatnosti, lika i djela Ivana Meštrovića te gastronomije imao je za cilj na nov način predstaviti kulturu življenja i važnost obiteljskog zajedništva kakvo su u svoje vrijeme njegovali i Meštrovićevi.

Video: Mirjana Svaguša

Sudeći po odazivu interpretatora baštine i vodiča uspješno je realiziran prvi dio programa koji je sadržavao stručno vodstvo “Upoznajmo i slijedimo Meštrovićev trag u Splitu” te prezentaciju „Jelovnika obitelji Meštrović“ i degustaciju u konobi Dujkin dvor. O Meštrovićevu vezu za Split i njegovim spomenicima Grguru Ninskome, Maruliću, Ivanu Krstitelju i ostalima stručno vodstvo održale su Dijana Žaja, informatorica i storytellerica te Iris Marinović, jedna od autorica projekta “Meštrovićev pjat kod Dujke” iz Muzeja Ivana Meštrovića, uz tehničku podršku Željana Kutlače.
Vodstvo je završeno u konobi Dujkin dvor na predstavljanju “Jelovnika obitelji Meštrović” koji je inspirirao Iris Marinović da ga učini dostupnim javnosti u tiskanom obliku, a Jelenu Tabak iz Dujkinog dvora da ga oživi na pjatu. Ovakva prezentacija programa “Meštrovićev pjat kod Dujke” svojevrsno je putovanje u prošlost, i “madeleine” koji i nakon sto godina ima odličan okus!
Program je nastavljen u Galeriji Meštrović 13. prosinca gdje su ih autorice projekta Iris Marinović i Jelena Tabak u autentičnom ambijentu provele kroz vrijeme. Naime, Galerija Meštrović, nekadašnja ljetna vila obitelji, u izvornom obliku čuva izgled tadašnje blagavaonice koji otkriva koliko je okupljanje obitelji i druženje s bližnjima bilo važno. Susret s tim prostorom, “putovanje kroz vrijeme” uz vodstvo Iris Marinović te aktualizaciju i kontekstualizaciju sadržaja Jelene Tabak omogućilo je sudionicima ne samo upoznavanje s obiteljskim običajima Meštrovićevih nego i s razlozima da se Meštrovića “vrati” u grad kojem se uvijek rado vraćao i u njemu rado živio i stvarao.

U programu 13. prosinca su sudjelovali i učenici Turističko ugostiteljske škole Split kako bi upoznali primjer iz prakse i potrebu spoja kulture i gastronomije u kulturu življenja.

Djelić atmosfere donosimo u nastavku:

Video: MIM

Video: MIM

***
Što biste prvo rekli da vas netko pita o Ivanu Meštroviću? Bi li vam odmah pao na pamet Grgur s čuvenim zlatnim palcem? Ili možda Marulić, čuvar Voćnog trga? A kad govorimo o Meštroviću, biste li pomislili na Matejušku ili zastali ispred Jupiterova hrama? A što mislite – kakve je okuse Meštrović volio?
Danas smo dobili odgovore na sva ta pitanja. Dijana Žaja, jedna od predanih čuvarica lika i djela Ivana Meštrovića, povela nas je na šetnju izvan zidova njegove kuće, njegove Galerije . Prošli smo gradom koji je bio dio njegova života, slušajući priče o njegovom stvaralaštvu, uspjesima, putovanjima, ali i o onome što ga je mučilo i radovalo.
Šetnja nas je doslovno dovela do stola. Upoznali smo Meštrovića na način koji rijetko nalazimo u povijesnim knjigama – kroz obid kakav je i on jeo. Jelena i Iris su nam predstavile kuharicu njegove supruge Olge, a na tanjuru su bila jela kakva su se pripremala u njihovom domu prije gotovo sto godina.
Sve smo to zaokružili na savršenom mjestu – u Dujkinom dvoru. Tamo smo, uz zalogaj, zaključili ovu posebnu šetnju kroz Meštrovićev svijet.
Ivan Meštrović sada više nije samo ime na spomeniku ili galeriji – sada ga možemo zamisliti i za stolom.
 (Renata Tešija, dojmovi s prezentacije)

Skip to content