Muzeji Ivana Meštrovića pokrenuli su Meštrovićevu pričaonicu za djecu

„Priče iz šešira 4“ o Meštrovićevu boravku u Parizu 15. veljače u Galeriji Meštrović

Pričaonice za djecu „Priče iz šešira“ u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića, a uz podršku Turističke zajednice Grada Splita, od ovog prosinca novi su program za djecu u Galeriji Meštrović. Dramske pričaonice o Ivanu Meštroviću nastale su dramatizacijom publikacija objavljenih u biblioteci Lako razumljiva knjiga koje na jezično jednostavan, a slikovit način donose najvažnije detalje iz umjetnikova života u četiri zanimljiva publicirana izdanja.

U četvrtak, 15. veljače u Galeriji Meštrović s početkom u 14,30 sati bit će održana četvrta pričaonica za djecu o Meštroviću „Priče iz šešira“, a pripovjedačica Jasmina Aleksandra Žiljak tehnikom Kamishibai kazališta ovoga puta pripovijeda o Meštrovićevom boravku u Parizu i otkriva koji je šešir kod Meštrovića obilježio ovo razdoblje.

Meštrovićevu parišku fazu obilježava odlazak u Pariz iz Beča početkom 1908. godine gdje odlazi sa suprugom Ružom i mlađim bratom Petrom i boraviti do 1910. godine. Pariški je intermezzo za Meštrovića značio prekretnicu u stvaralačkom smislu. U atelijeru na Montparnasseu izrađuje 50- ak monumentalnih skulptura za arhitektonsko-skulpturalno zamišljen nikad ostvaren projekt Vidovdanskog hrama. Riječ je o skulpturama čija je izvedba nadahnuta nacionalnom i mitskom tematikom. Meštrović je kasnije još nekoliko puta boravio u Francuskoj, zbog političkog djelovanja i izlaganja na izložbama.

Pričaonice za djecu temelje se na izdanjima čija je autorica Maja Šeparović Palada, a ovo četvrto izdanje „Ivan Meštrović u Parizu“ uz autoricu scenarija i teksta Maju Šeparović Palada, potpisuje i ilustratorica Monika Meglić. Knjiga je objavljena 2023. godine i dostupna u muzejskom dućanu Galerije Meštrović.

Nakon pripovjedačkog dijela voditeljica programa „Priče iz šešira“ muzejska pedagoginja Iris Marinović sudionike će provesti kroz postav Galerije Meštrović i upoznati ih s procesom nastanka umjetničkih djela na Meštrovićevu primjeru.

Pričaonice za djecu „Priče iz šešira“ dio su pedagoških aktivnosti Muzeja Ivana Meštrovića i nastojanja da se umjetnost i kultura približe publici od najranije dobi. Pričaonice su interaktivnog tipa, a sadržajem, dramskom i pedagoškom tehnikom prilagođene su djeci. Program je interaktivnog dijaloškog tipa i potiče aktivno sudjelovanje djece u programu. U protekle tri izvedbe sudjelovalo je više od 100 djece.

Program je namijenjen predškolskoj i školskoj dobi djece, ulaz je slobodan, ali je potrebno izvršiti najavu dolaska na e-mail: iris.marinovic@mestrovic.hr

Skip to content