Galerija Meštrović svim slijepim i slabovidnim posjetiteljima nudi besplatan ulaz u cilju jednake dostupnosti muzejskih sadržaja

Posjet Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije

Galeriju Meštrović 10. studenoga posjetila je grupa od 20 članova Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o posjetu ostvarenom na prijedlog turističke vodičke Sandre Samanović, a u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, koji su Udruzi omogućili posjet i stručno vodstvo autorice „Audiovodiča za slijepe i slabovidne osobe“, muzejske savjetnice Maje Šeparović Palada.

„Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe“ objavljen je 2020. godine, a javnosti je predstavljen u sklopu manifestacije Noć muzeja u siječnju 2023. godine u suradnji s Udrugom slijepih Splitsko-dalmatinske županije, čiji su članovi sudjelovali u testnim verzijama audiovodiča i pomogli u njegovoj prilagodbi slijepim i slabovidnim korisnicima kojima je namijenjen.

Riječ je o vrijednom projektu u kulturi čija je autorica Maja Šeparović Palada realizirala više projekata s posebnom osjetljivošću za približavanje kulturnih ustanova i umjetnosti općenito osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama. „Audiovodič Galerije Meštrović“ se koristi putem uređaja reproduktora, diktafona ili MP4, namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama koje slušajući zvučni zapis mogu samostalno razgledati prostor i opipati jedanaest predloženih skulptura. Audiovodič detaljno opisuje vizualne elemente postava Galerije Meštrović te izgled i veličinu skulptura, uključujući informacije o njihovu smještaju u prostoru i značenju. Isto tako, pomažući pri kretanju izložbenim postavom vođenoj osobi, donosi i druge zanimljivosti o muzeju.

U prigodi posjeta Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su slijepi i slabovidni članovi bili u pratnji asistenata, Maja Šeparović Palada je glasovno predvodila posjetitelje te ih upućivala u načine taktilnog susreta s izloženim skulpturama, što su neki od posjetitelja željeli iskusiti. Posjet je započeo na trijemu Galerije Meštrović, nastavio se kroz Ulaznu veliku dvoranu, potom Blagovaonicu, gdje je bilo moguće taktilno, uz korištenje zaštitnih jednokratnih rukavica, doživjeti skulpture. Potom se posjet nastavio u Secesijskoj dvorani, gdje je trenutno izložena bista Vlahe Bukovca (zamjensko djelo za skulpturu „Mojsije“ iz 1915. koja je posuđena za Retrospektivnu izložbu Ivana Meštrovića u povodu 140. obljetnice rođenja), što je dubrovačkim posjetiteljima bilo posebno zanimljivo. U Studijskoj dvorani posjetitelje je privukla skulptura Joba, a u Sakralnoj dvorani ponovno su opipavali skulpture u bronci. Ovakva ekskluzivna kulturna ponuda omogućuje slijepim i slabovidnim posjetiteljima potpuno drukčije iskustvo prostora i izložaka.

Galerija Meštrović svim slijepim i slabovidnim posjetiteljima nudi besplatan ulaz u cilju jednake dostupnosti muzejskih sadržaja te doprinosa uključenju svih građana u društvena događanja na njima prilagođene načine.

„Audiovodič za slijepe i slabovidne osobe“ namijenjen je samostalnom korištenju, uz uređaje: reproduktor, diktafon ili MP4, a dostupni su u Galeriji Meštrović na upit. Više o „Audiovodiču“ saznajte ovdje, a najavu posjeta možete izvršiti putem e-maila: mim@mestrovic.hr ili telefonom na broj 021/340 800.

Skip to content